Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Varis, krem ile tedavi edilebilir mi?

Sürüldüğünde anlık rahatlama sağlayabilir ancak birkaç saat sonra...

Haberin Devamı

‘’Varis kremi işe yarar mı?’’

İyice bir düşünün!

  • Cildin üstüne süreceğiniz bir krem, cildin altındaki genişlemiş bir damarı nasıl daraltabilir?
  • Damardaki kirli kan göllenmesini, damarlardaki kıvrılma ve genişlemeyi düzeltmesi mümkün müdür?
  • Varis, kremle tedavi edilebilir mi? 

Hayır, varis kremle tedavi edilemez!

Edilemez, edilebilseydi eğer Girişimsel Radyoloji Uzmanları reçeteye varis kremi yazarlardı. EVLA (lazer tedavisi), Skleroterapi gibi teknolojilerin gelişmesine gerek kalmazdı. 

Krem ne işe yarar?

Tedavi edemez ancak ne işe yarar bir bakalım. Güvendiğiniz markalardan alırsanız ağrı, sızlama ve yanma gibi sorunların anlık olarak giderilmesini sağlayabilir.

Şu söylenebilir!

Sürüldüğünde anlık rahatlama sağlayabilir ancak birkaç saat sonra o rahatlığınız yerini huzursuzluğa bırakabilir. Çatıda bir hasar varsa yağmurda yerleri kurulamak geçici olarak çözüm gibi görünebilir. Ancak çatıdaki hasarı onarmadan yerleri kurularsanız her yağmur yağdığında yerler yeniden ıslanır. Yani varisli damarları tedavi etmediğiniz sürece üstten süreceğiniz şeyler geçici rahatlama dışında bir çözüm sağlamaz.

Haberin Devamı

Varis nedir?

Varis; kirli kanı yukarı taşıyan toplardamarların görevini yapamaması sonucu oluşan hastalıktır.

Ameliyatsız varis tedavileri

Hastaların bu tür tedavilere prim vermesinin birkaç nedeni var;

  • Zaman yok: Eskiden yaşamak için çalışıyorduk, artık çalışmak için yaşar hale geldik. Yoğunluk sebebiyle kısa dönemde, hatta doktora bile gitmeden, evde, mümkünse televizyon karşısında dinlenirken, kendi kendimize tedavi olmak istiyoruz. Oysa ki ameliyatsız varis tedavileri, yani EVLA (lazer tedavisi) ve Skleroterapi (köpük tedavisi) en fazla 1 saat vaktiniz alır ve arkasından işinize engel olmaz. Özellikle Girişimsel Radyoloji Uzmanları bu işlemi lokal anestezi ile yaptığından narkoz da almazsınız, uyuma-ayılma sırasında kaybedilecek bir zaman da yoktur.
  • Para yok: Olabildiğince az para vererek tedavi olmak istiyoruz. Her ne kadar bu tedaviler EVLA ve Skleroterapiye kıyasla daha ucuz gibi görünse de kutu kutu krem alınıp sonuçta bir tedavi de olmadığı gözönüne alınırsa oldukça pahalı hale dönüşmektedir.
  • Korku var: Hastaların çoğu ameliyat ve sonrasındaki süreçten korkmaktadır. Daha önce varis ameliyatları yapmış biri olarak şunu söyleyebilirim: Evet, ameliyat süreci sıkıntılıdır, sonrasında 15 gün yatak istirahati gerekmektedir. Sonrasında kalan izler de cabası. Ancak EVLA ve Skleroterapi sırasında en fazla 1 saatlik bir işlem uygulanmaktadır, damardan kan alınması için kullanılan iğneden daha ince bir iğne kullanılmaktadır. İşlem sonrası iz kalmaz, normal bacağınızla aynı görüntü olur.

Sonuç olarak; problemi dışarıdan çözmeye çalışmak sadece problemi erteler, önemli olan problemi çözmek için kaynağı kurutmaktır.

Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler