Varikosel ameliyat edildikten sonra tekrarlar mı?

Testise giden toplar damarların genişlemesi olarak tanımlanan varikosel durumu, androloji pratiğinin en sık rastlanılan problemlerinden biridir. Genç erkeklerin yaklaşık olarak %15’inde görülen varikosel, infertilite (kısırlık) problemi ile başvuran erkeklerde %30 sıklıkla görülür.

Haberin Devamı

Ergenlik çağlarında başlayan varikoselin ne şekilde teşhis ve tedavi edileceği tartışmalıdır. Ancak bir kişide ileri derecede (grade 3) varikosel varsa ve bu varikosel sperm parametrelerinde bozukluk yaratıyorsa mutlak suretle ameliyat edilmelidir. Varikosel ameliyatından sonra sperm hareketlerinde iyileşme yaklaşık olarak üçüncü ayda ortaya çıkar ancak sperm sayılarındaki iyileşme için en az 6 aylık bir süre gerekmektedir. 

Varikoseli olan bir kişi ameliyat edildikten sonra, daha önce gözden kaçan toplar damarlarda genişleme olabilir. Varikosel nüksü olarak adlandırılan bu durum %10-%30 oranında görülür. Özellikle şiddetli varikoseli olan genç erişkinlerin ameliyatlarından sonra ortaya çıkabilen nüks varikosel durumu, uygulanan varikosel ameliyatının tekniğine ve varikosel ameliyatını yapan cerrahın tecrübesine de bağlıdır. Mikroskop kullanmaksızın gerçekleştirilen ve kasık bölgesinin aşağısından yapılan varikosel ameliyatlarından (makroskopik inguinal veya subinguinal varikoselektomi) sonra daha sık rastlanan nüks varikosel tablosu, açık retroperitoneal veya laparoskopik varikosel onarımlarından ve mikroskopik varikoselektomi işlemlerinden sonra daha nadir görülür.

Haberin Devamı

Nüks varikosel her koşulda tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Varikoseli olan bir kişi, ilk varikosel ameliyatından sonra hala çocuk sahibi olamıyorsa veya varikosele bağlı diğer şikayetleri ortadan kalmadıysa, tekrar eden varikosel mutlaka yeniden ameliyat edilmelidir. Bu durumda açık varikoslektomi, laparoskopik varikoselektomi veya varikosel embolizasyonu gibi tekniklere başvurulabilir.

Kaynak: Russo GI, Serefoglu EC. Management of Reccurent Varicocele. In “Varicocele and Male Infertility”. 

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-79102-9_27

Yazarın Tüm Yazıları