Vajinismus tedavisinden korkmayın!

Cinsel Terapist ve Uzm. Dr. Şenay Eserdağ, vajinismus tedavisinin kişiye özel olarak planlandığını ve korkulacak bir tedavi olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

VAJİNİSMUS NEDEN OLUR?

Vajinismus, bir kadının cinsel ilişkiye girme yeteneğini etkileyen bir durumdur ve bu nedenle anlaşılır bir şekilde çok üzücü olabilir. Vajinismusta, pubococcygeus kası, istemsiz bir şekilde gerilir. Gerilmiş kas, penetrasyonun zor, hatta imkansız hale gelmesine neden olur.
Vajinismusun nedenleri genel olarak psikolojiktir, ancak fiziksel teşvikler de olabilir. Örneğin, vajinismus, olumsuz bir cinsel deneyim, hoş olmayan bir tıbbi muayeneden sonra veya cinsellikten utanma hissinden meydana gelebilir.

Vajinismustan muzdarip kadınlar vajinasında yanma veya acı veren bir ağrı hissedebilir. Hissettiği şiddetli ağrı cinsel ilişkiden korkmasına ve kaçınmasına neden olabilir. Vajinismusun tedavisi, sebebine göre değişiklik gösterir. Bir yaralanma veya enfeksiyon gibi fiziksel bir neden varsa, öncellikle bu durum tedavi edilebilir.

CİNSEL TERAPİ

Sebep fiziksek sorunlardan kaynaklanmıyorsa, sorunu çözmek kişinin kendi kendine uygulayacağı bazı teknikler kullanılabilir.
Doktorunuz size vajinanızı cinsel ilişkiye girebilmenize yardımcı olacak bazı teknikler öğretir. Kendi kendinize uygulayabileceğiniz yardımcı tekniklerin yanı sıra, uzmanınız size şunları önerebilir:

• Altta yatan psikolojik sorunların (korku veya endişe gibi) ele alınması.

• Cinsellik hakkındaki irrasyonel veya yanlış inançları değiştirmek ve gerekirse sizi cinsellik hakkın da eğitmek için terapi.

Tedavi planınız ihtiyaçlarınızı temel alacaktır. Tedaviyi kendi kendinize uygulayabilmeniz, kontrolün sizde olması, ihtiyacınız olan cesareti bulmanıza yardımcı olacaktır. İsteğe göre kişi eşinden de destek alabilmektedir.

Vajinismus tedavisinden korkmayın

VAJİNAL EĞİTİMLER

Vajinadaki kasları gevşetmek için kullanılan teknikler arasında vajina eğitimler yer alır. Vajinanızı tanımak ve eğitmek için doktorunuz size çeşitli teknikler önerecektir. Vajinismus problemi yaşayan kadınların genellikle normal boyutta bir vajinası vardır. Oluşan darlık tamamen pelvik kasılma ile ilgilidir.

GEVŞEME VE DOKUNMA

Tercihe göre, tanıma ve gevşeme uygulamaları yapılabilir. Bir banyo, masaj ve nefes egzersizleri aracılığı vücudunuzu tanımanız rahatlamanın iyi bir yoludur.

Terapistiniz ayrıca size ilerici gevşeme adı verilen bir teknik de öğretebilir. Bu, belirli bir sırayla vücudunuzdaki farklı kasların gerilmesini ve gevşetilmesini içerir. Parmak egzersizi öncesinde pelvik taban kaslarınızı germek ve gevşeterek pratik yapabilirsiniz. Tedavinin her aşamasının yavaşça ve nazikçe yapılması çok önemlidir.

PELVİK TABAN EGZERSİZLERİ

Doktorunuz size vajinismusunuza yardımcı olacak bazı pelvik taban egzersizlerini öğretebilir, örneğin pelvik taban kaslarınızı sıkmak ve serbest bırakmak gibi…

DİĞER TEDAVİ TEKNİKLERİ

ilişsel ve davranışsal yaklaşımları destekleyici olarak pek çok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Akupunktur tedavisi, hipnoterapi, EMDR, Bioofeedback terapi, Botilinium enjeksiyonları bunlardan bazılarıdır.

Yazarın Tüm Yazıları