GeriSağlık Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler

Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler

Vajinismus, ülkemizde her 10 kadından birinin sorunu!

Vajinismus hastalığı ülkemizde her 10 kadından birisinin sorunu. Bu oran Batılı ülkelerde çok daha az. Ülkemizde bir bilim alanı olarak ‘seksoloji’ bölümü olmadığı için bu konuda yalnızca kendisini yetiştiren bazı jinekolog ve psikiyatr hekimler hastalara yardımcı olmaya çalışmakta. Ancak hekimlerin pek çoğunun cinsel problemler ve tedavileri ile ilgili yeterli donanıma sahip olmaması nedeni ile çiftler yanlış tedavi seçeneklerine başvurabiliyor, hatta tıp dışı uygulamalar ile çare arayışına gidebiliyorlar. Hâlbuki vajinismus sorunu, günümüzde uygulanan bilimsel tedavi yöntemleri sayesinde ortalama 3-4 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşabiliyor.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ NASILDIR?

Vajinismus hastalarının pek çoğundaki ortak kaygı cinsel ilişkide ağrı, acı duyma, yırtılıp parçalanma ve kilitlenme korkularıdır. Hastalarının önemli bir kısmı kendilerinde vajina kanalının olmadığını veya o bölgenin dar, kapalı olduğunu düşünüyorlar.

Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler

Vajinismus tedavisi için en sık önerilen ve uygulanan cinsel terapi yöntemleri arasında bilişsel- davranışsal yaklaşımlar ve bazen de cerrahi işlemler yer alıyor. Öncelikle cinsellikle ilgili doğru bilgilendirmenin yapılması, daha sonrasında da vajinal kasları yönetmeye yönelik ‘pelvik egzersizlere’ başlanması son derece önemli. Sistematik duyarsızlaştırma tekniği ile sorunun üzerine adım adım gidilerek, hastanın kendi problemi ile yüzleştirilmesi sonucunda kısa bir sürede kalıcı bir başarı elde etmek günümüzde mümkün. Kızlık zarı veya vajinada doğuştan gelen veya sonradan kazanılan bazı fiziksel engellerin varlığında ise basit cerrahi yöntemlere başvurulabiliyor.

DOĞRU TEŞHİS ÖNEMLİ!

İlk jinekolojik değerlendirmede yanlış tanı konulması; örneğin kızlık zarının doğuştan gelen anormalliğinin teşhis edilememesi ve gereksiz yere uygulanan cinsel terapiler çiftlerin umutsuzluklarını daha da arttırabiliyor. O yüzden ilk görüşmedeki jinekolojik değerlendirme ile kesin tanının konulması son derece önemli.

Diğer taraftan bireye uygun olmayan yöntemler, eksik tedaviler ve tıp dışı uygulamalar adeta ‘yangına körükle gitme’ misali sorunun daha da güçlenmesine, umutsuzlukların daha da artmasına, başarısızlığın biraz daha perçinleşmesine neden olabiliyor. O yüzden baştan kesin sonuca ulaşmak için vajinismus tedavisi uygulayan hekimin cinsel sorunlar ve tedavileri üzerine bilgi ve tecrübesi şart.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE NE TÜR UYGULAMALAR ÖNERİLMEZ?

Vajinismus tedavisi amacıyla gereksiz yere yapılan kızlık zarı ameliyatları, oturma banyoları, kullanılan kayganlaştırıcılar, uyuşturucu kremler, uyuşturucu ilaç veya alkol alıp ilişki denemeleri, uyutularak veya belden uyuşturma anestezileri sonrasında ilişki denemeleri asla önerilmez. Kişinin kaygısı tam olarak giderilmeden yapılan her türlü ilişki denemesi de hüsranla sonuçlanmaktadır.

  

Vajinismus tedavisinde önerilmeyen yöntemler
  

ŞARLATAN HOCALARA BAŞVURULAR HALEN HÜKÜM SÜRÜYOR!

Günümüzde eğitimli veya eğitimsiz pek çok çift vajinismus sorununu gerçek anlamda bir cinsel problem olarak görmeyip alternatif arayışlar içerisinde şarlatan hocaların ağına düşmekte. Muska yaptırma, kurşun döktürme, türbe ziyaretleri, büyü bozdurma adetleri maalesef halen hükmünü devam ettirmekte. Çözüme ulaşmayan her türlü çaba çiftlerdeki maddi manevi kayıpları arttırmakta, umutsuzlukları, karamsarlıkları çığ gibi büyütmektedir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE BİLİMSEL YÖNTEMLER ÖNEMLİDİR!

Vajinismus sorunu, mutlaka profesyonel destek alınması gereken bir cinsel problemdir. Kesin ve kalıcı sonuca ulaşmak için bireye özgü, etik ve bilimsel yöntemlerin uygulanması şarttır. Doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile günümüzde kısa sürede kalıcı sonuca ulaşmak mümkün hale gelmiştir.

[webtv=31383]

False