Vajinismus tedavi süreci nasıl olmalıdır?

Günümüzde kadınların hayatında olumsuz etkilere neden olan vajinismus hastalığı, türleri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilen tüm detayları Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ, sizler için anlattı.

Haberin Devamı

VAJİNİSMUS TÜRLERİ NELERDİR?

Vajinismus hastalığı, bazı durum ve faktörlere göre kendi içerisinde ayrılmaktadır. Yaşadığı korku ve kaygılar nedeniyle hiçbir cinsel birliktelik yaşayamayan hastalar, ‘’birincil vajinismus’’ olarak adlandırılmaktadır. Diğer hasta grubunda ise; doğum ve kürtaj gibi jinekolojik müdahaleler sonrasında oluşan korkular nedeniyle meydana gelmektedir. Bu hasta grubu ise ‘’ikincil vajinismus’’ olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer tür ise; kısmi bir şekilde gerçekleşen ağrılı ve sancılı cinsel birliktelikleri temsil etmektedir. Bu da ‘’ağrılı cinsel birleşme (disparoni)’’ olarak isimlendirilmektedir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ MÜMKÜN!

Cinsel işlev bozuklukları içerisinde tedaviyle en hızlı çözüme ulaşan hastalık, vajinismus hastalığıdır. Eğer ki, hastalığın nedenini psikolojik etmenler oluşturuyorsa; bütüncül cinsel terapi yöntemi uygulanmaktadır. Sistematik duyarsızlaştırma ile davranışsal bilişsel tedaviler, ayrıca destekleyici olarak hipnoz, akupunktur, EMDR gibi yöntemler oldukça etkili çözümler arasında yer almaktadır.

Bilişsel yaklaşımlar, yalnızca kadınlara değil, erkek eşlere de uygulanmaktadır. Hasta, genital organlar ve cinsellik hakkında bilgilendirilerek, yanlış inanışlardan kurtulması hedeflenmektedir. Hastalığın nedeni anatomik faktörlerden kaynaklanıyorsa; basit cerrahi girişimlerle çözümlenebilmektedir.

Vajinismus, dört ayrı dereceden oluşmaktadır; dört pozitif en ağırı, bir pozitif en hafifi ifade etmektedir. Tedavi süreci duruma ve dereceye göre değişir. Tedavi sonrası sonuçlar kalıcıdır.

TEDAVİ SÜRECİ NE SIKLIKLA YAPILMAKTADIR?

Vajinismus hastalarının tedavi süreci, her gün uygulanan seanslar sonucunda, ortalama 3 günde tamamlanmaktadır. İleri düzey hastalarda bu süreç 5-6 günü bulabilir. Kliniğimizde uyguladığımız yöntemler arasında parmak egzersizleri yoktur. Tedavi boyunca; kişinin kendini tanımasına olanak veren, ağrısız, hızlı sonuç alınabilen, kolay ve rahatlıkla uygulanan egzersizlerden yararlanılmaktadır.

VAJİNİSMUSTA ÖNERİLMEYEN METOTLAR NELERDİR?

Vajinismus hastalığında uygulanacak tedavi yöntemleri, mutlaka bilimsel olmalıdır. Pek çok çift kızlık zarını aldırma düşüncesine sahiptir. Anatomik bir engel yoksa kızlık zarının alınması problemi çözmez. Kızlık zarı sert, kalın veya yüksek kenarlı ise “himenektomi” adını verdiğimiz cerrahi işlem ile kızlık zarı çıkartılabilir. O yüzden ilk vizitteki jinekolojik değerlendirme son derece önemlidir.

Bunun dışında kas gevşetici, kayganlaştırıcı ve uyuşturucu jeller önerilmemektedir. Ayrıca; uyuşturucu ilaçlar ve alkol kullanarak cinsel ilişki denemeleri, genel anestezi, belden uyuşturma ile denenen cinsel ilişkiler ve sıcak su oturma banyoları doğru yöntemler arasında yer almaz.

Umudunu kaybeden bazı hastalar çözümü cinci hocalar ve büyü bozdurmada aramaktadır. Bu kesinlikle problemi çözmeyecek, hatta daha da kötüleştirecek bir arayıştır.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ İÇİN ‘’HİPNOZ’’

Birçok evliliğin dağılmasına neden olan, çiftler arası problemlerin yanı sıra sosyal hayatı da olumsuz etkileyen vajinismus hastalığının tedavisi oldukça aslında oldukça basittir. Ancak yanlış ve bilimsel olmayan yaklaşımlarla uygulanan tedavi yöntemleri, maddi ve manevi problemleri beraberinde getirmektedir. Vajinismus hastalığının yüzde 90’ını psikolojik etmenler oluşturmaktadır. Sistematik duyarsızlaştırma tekniği ile bilişsel- davranışsal cinsel tedavi yöntemleri dışında; günümüzde bilinçdışını rahatlatmaya yönelik hipnoz tedavileri (hipnoterapi) günümüzde önem kazanmaktadır. Hipnoz, bireyin ‘’içe bakış, farkındalık ve bilinçdışı bir şekilde yönlendirilme hali’’ olarak tanımlanabilir. Dikkatin odaklanmasıyla başlayan hipnoterapi, bir tedavi şeklidir. Bu tedavi yöntemi sırasında, farkındalık durumu ve verilen olumlu telkinlerle çarpıcı değişimler oluşturulmaktadır. Bu telkinler, vajinismus haricinde diğer bazı cinsel işlev bozukluklarında da iyi sonuçlar vermektedir.

VAJİNİSMUS HİPNOZ İLE TEK BAŞINA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Hipnoz, tedavi sürecinde tek başına yeterli olmayacaktır. Diğer bir ifade ile cinsel terapilere beraber uygulandığında süreci hızlandırıcı bir etki yaratmaktadır. Hastanın, bu tedavi yöntemleri uygulanırken; kendisine, terapistine ve tedaviye güven duyması çok önemlidir. Ayrıca bu süreçte, eşler arasında hoşgörü, dayanışma ve destek oldukça son derece değerlidir. Hastanın tedavi boyunca; sabırlı, inançlı ve umutlu olması gerekir. Diğer tedavileri destekleyen hipnoterapiler, kişinin tedavi sürecini de hızlandırmaktadır. 

  

Yazarın Tüm Yazıları