Didem Kurban
Didem Kurban
Didem Kurban

Vajinismus psikolojik bir rahatsızlık mı?

Kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismus, tedavi edilmediğinde hayat boyu sürebilir. Bu sorunun ertelenmemesi gerektiğinin altını çizen Jinekolog Op. Dr. Didem Kurban, vajinismus tedavisi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Vajinismus; cinsel ilişkide acı duyma korkusu ve yaşanılan kasılmalar nedeniyle cinsel ilişkinin olamama ya da ağrılı olma durumudur. Psikolojik bir rahatsızlık olan vajinismus; ülkemizde Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla görülür. Her 10 kadından birinde görülen cinsel ilişki korkusu, yeni ve kolay uygulanabilir tedavi yöntemleriyle kısa sürede ve kalıcı olarak çözülebilir.

VAJİNUSMUS BELİRTİLERİ

Vajinismus belirtilerini birkaç cümleyle özetleyecek olursak; kadın eşini sever, ön sevişme güzeldir, haz alınır. Ancak sıra cinsel birleşmeye geldiğinde kadın ‘çok acıyacak’ endişesi ve korkusu ile kendisini kasar ve geri çeker, bacaklarını kapatarak eşini iter, kalçasını yukarı veya yanlara çekerek ilişkiye engel olur. Birleşme sırasında titreme, terleme, çarpıntı gibi sorunlar yaşar. Aynı korku muayene masasına yatınca da yaşanır.

Haberin Devamı

CİNSEL BİRLEŞME NEDEN ZOR OLUR?

Tanım olarak vajinismus; cinsel birleşme anında kadının vajinayı saran pelvis kaslarını kendi iradesi dışında kasmasıyla cinsel birleşmenin olamamasıdır. Bu pelvik kaslar içerisinde en bilineni ‘Pubococcygeus (PC)’ kaslarıdır. Vajinismus hastalarının pek çoğunda ilişki hiçbir şekilde gerçekleşemez. Bazılarında penisin başı zor da olsa girebilirken bazılarında ağrılı cinsel ilişki olabilir.

Zor ve acılı cinsel ilişki sonucunda bazı vajinismus hastaları gebe bile kalabilir. Bu hastalar hamile kalsa da normal vajinal doğum yapmaları çok zor ve travmatik olur. Bu nedenle gebelik sırasında vajinismus tedavisi gebeliğin 3. ayından sonra yapılır.

PARMAK EGZERSİZİ OLMADAN TEDAVİ MÜMKÜN MÜ?

Vajinusmus sorunu yaşayan hastaların mutlaka profesyonel yardım almaları gerekir. Aksi halde sorun her geçen gün büyüyerek işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Vajinismus hastaları özellikle de eşleri aşırı anlayışlıysa sorunu yıllarca erteler. Bu erteleme hissi vajinismusu olan kadınlara çok zaman kaybettirir. Yıllar su gibi geçer ve ilişki yıpranır.

Çocuk istediğinde ya da tıbbi bir nedenle vajinal muayene gerektiğinde bu sorunla yine başa çıkmak zorunda kalan hastalar gereksiz yere tüp bebek yaptırmak zorunda kalabilir.

Haberin Devamı

Güzel olan şu ki; artık günümüzde vajinusmus sorunu 3 ila 5 gün gibi kısa sürede ve parmak egzersizleri yapılmadan kalıcı şekilde çözümlenebilir. Uzman doktorlarca yapılan tedavilerde çok başarılı ve kalıcı tedaviler mümkündür.

Sadece ertelemekten vazgeçmek ve bu hastalığı yenebileceğine inanmak yeterlidir.