Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm SoytürkYazarın Tüm Yazıları

Vajinismus nedir? Vajinismus türleri nelerdir?

Vajinismus bilindiği üzere cinsel birleşmenin zor, ağrılı veya imkânsız olmasıdır. Vajinismusun ortaya çıkmasına neden olan pek çok sebep olabilir. Bu durumda Vajinismusun klinikte farklı çeşitlerde karşımıza gelmesine sebep olur. Vajinismusun iki türü vardır.

Haberin Devamı

PRİMER VAJİNİSMUS

Kadın ilk cinsel birleşme deneyimi sırasında vajinal birleşmeyi çok ağrılı başarır veya hiç başaramaz. Cinsel ilişkideki sorun her cinsel birleşme denemesinde devam eder. Primer vajinismus olan kadın her denemede aynı hayal kırıklığını yaşadığı için aylar, yıllar geçtikçe artık cinsellikten uzaklaşmaya başlar. Sürenin uzaması hem kadın hem de erkekte başka cinsel problemlerin başlamasına sebep olur. Erkekte erken boşalma, ereksiyon problemi, kadında uyarılma ve orgazm problemleri ve her ikisinde cinsel isteksizlik başlar. Evlilikler aylar, yıllar boyunca cinsel birleşme tam gerçekleşmeden devam eder.

Vajinismusta kasılma tepkisi refleks bir tepkidir. Yani hasta her birleşme denemesinde istemsiz ve tekrarlayıcı bir şekilde bu refleks gerçekleşir. Bu kasılma eşini ve hastanın kendisinde bir duvar hissi oluşturur. Vajinal girişteki kasılma sadece cinsel birleşmede değil jinekolojik muayene sırasında, hastanın kendisinin yapacağı fitil, tampon uygulaması sırasında da gerçekleşir. Bu şekilde kasılıyorken vajene bir şey yerleştirmeye çalışmak ağrılı olacaktır. Bu nedenle tedaviye alınan vajinismus hastasına önce kasları nasıl gevşeteceği öğretilmeli, gevşemeyi tam sağladıktan sonra ilişki denemesi söylenmelidir.

SEKONDER VAJİNİSMUS

Diğer adıyla İkincil Vajinismus daha önce cinsel birleşmede hiç sorunu olmayan bir kadının aylar ve yıllar sonra bir sebeple vajen giriş kaslarını kasarak ilişkiye engel olmasıdır. Sekonder vajinismusda vajen ve vajen girişini etkileyen yaygın enfeksiyon, vajinal bölgeye yapılan operasyon, doğum ve emzirme süreci, menopozda görülen kuruluk hissi, zor geçen bir jinekolojik muayene neden olabilmektedir.

Daha önce cinsel ilişkide herhangi bir sorunu olmayan kadın herhangi bir sebeple ilişki sırasında ağrı hissetmeye başlar. Bu durum ilerledikçe vajinismus gibi ilişkiyi imkânsız hale getirecek bir hastalıktan çoğu zaman habersizdir. Ta ki birleşme sırasındaki ağrı, acı hissi refleks kasılmayı başlatıp cinsel birleşme imkânsız hale gelince genelde doktordan yardım almak ister.

Sekonder vajinismusta altta yatan neden ne ise önce onu ortadan kaldırmamız sonra da istemsiz kasılma refleksini ortadan kaldırmak için tedavi uygulamamız gerekir. Kliniğe gelen vajinismus hastasının primer veya sekonder ayrımının yapılması tedavide altta yatan problemi düzeltebilmek için başlangıçta önemlidir. Sonrasında ise iki farklı türdeki vajinismus hastasında tedavi şekli benzer ilerler. Tedavide vajen girişindeki kasları eğiterek ağrı, acı olmadan tam cinsel birleşmenin gerçekleşmesi sağlanır.

Yazarın Tüm Yazıları