Didem Kurban
Didem Kurban
Didem Kurban

Vajinismus hastaları tüp bebek yöntemiyle hamile kalabilir mi?

“Vajinismus hastaları cinsel ilişkiye girmekten korkar, kasılma ve cinsellikten uzaklaşmaya kadar giden birçok sorunla karşı karşıya kalabilir” diyen Jinekolog Op. Dr. Didem Kurban, çocuk sahibi olma konusunda vajinismus hastalarına tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Yıllar geçtikçe vajinismus hastalığı yüzünden umutlarını kaybeden hastalar çevrenin ve ailenin baskısıyla “Çocuğumuz olsun da bir yolla, o da bize yeter” anlayışına girmekte ve tüp bebek veya aşılama tedavileri ile gebelik elde etme yoluna gitmektedir. Tüp bebek tedavilerinde hormon ilaçları kullanılır, günlük iğneler yapılır, anestezi altında yumurta toplanır. Tedavi başarısı ise % 40 civarındadır.

Bilinmelidir ki; aşılama ya da tüp bebek tedavileri de zor ve zahmetli tedavilerdir. Kısırlık tedavileri uzun sürebilir, defalarca yapılması gerekebilir. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların yan etkileri de düşünülürse sadece çocuk olması için tüp bebek yaptırmak akılcı bir yaklaşım değildir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ YERİNE HORMON TEDAVİSİ ALMAK GEREKSİZ

Vajinismus cinsel bir sorundur, tedavisi kısa ve kalıcı bir şekilde yapılır. Ortalama 3-5 gün süren ve başarıyla sonuçlanan vajinismus tedavisini yaptırmak yerine, hormon tedavisi almak gereksizdir. Çünkü bu çiftin arasındaki cinsel sorunları çözmez.

Haberin Devamı

Yirmi yıllık tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki; bir yolla çocuk sahibi olmuş ama vajinismusu çözememiş nice çift için problemler maalesef bitmiyor. Bu nedenle önerim uzman hekimlere başvurarak parmak egzersizi olmadan kısa sürede ve kalıcı yöntemlerle vajinismusu çözmek… Sorunun etrafından dolaşmak yerine destek almak gerekir. Doğal yolla, hormon kullanmadan, maddi manevi yıpranmadan çocuk sahibi olmak daha mantıklı bir çözüm olacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL