GeriSağlık Vajinismus, evlilikleri tehlikeye sokuyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinismus, evlilikleri tehlikeye sokuyor

Vajinismus, evlilikleri tehlikeye sokuyor

Vajinismus, tedavisi mümkün olan ancak tedavi edilmediğinde hayat boyu sürebilen bir rahatsızlıktır. Vajinismus nedeniyle ertelenmesi ve kaçınılması gereken bir problem haline dönüşen cinsellik, ilişkileri de derinden etkiler. Bu sebeple tedavisi geciktirilmemelidir. Psikolog ve Cinsel Terapist Batuhan Toprak konu ile ilgili bilgiler verdi.

Vajinismus, halk arasında ilk gece korkusu olarak da biliniyor. Kadının cinsel organının çevresinde bulunan pelvik taban kaslarının ilişki anında kadının istemsiz duyduğu korku, kasılma, kaçınma tepkisidir. Vajinusmus % 90 psikolojik, % 10 organik nedenlere bağlıdır. Vajinismus organik sebepleri arasında daha çok doğuştan gelen kızlık zarı, vajina ve dış genital bölgede yer alan biyolojik problemlerdir.

VAJİNUSMUS NEDENLERİ

Abartılmış ilk gece hikayeleri ve mitleri
Aşırı dini ve ahlaki kurallar
Travmatik cinsel deneyim
Cinsel travmalar
Cinsel organıma hiçbir şey giremez, girerse yırtılabilir çok kanamam olur vs.

VAJİNİSMUS KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?

• Geçmişinde cinsel tacize uğrayanlarda,
• Çevresindeki insanların aile, yakın çevrenin katı dini kuralları olanlarda,
• Çocukluktan itibaren ahlaki açıdan çok katı yetiştirilenlerde.

VAJİNİSMUS KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

Vajinismus kendiliğinden geçmez! Biraz zamana bırakayım geçer nasıl olsa demeyin; hem psikolojinizden hem de evliliğinizden, ilişkinizden götürür.

VAJİNİSMUS HASTASININ HAMİLE KALMASI MÜMKÜN MÜ?

Evet mümkündür. Ben vajinismus hastasıyım nasıl olsa gebe kalmam demeyin. Görülme sıklığı çok az da olsa dışa boşalma ile spermin vajinaya kaçarak orada döllenmesi sonucu gebe kalınabilir.

VAJİNİSMUSUN EVLİLİĞE / İLİŞKİYE ETKİSİ NASILDIR?

Vajinismusun ertelenmemesi gerekir, ertelendiği takdirde evliliğinizde ya da ilişkinizde sorunlar yaşamanız mümkündür. Gelen danışanlarım arasında bu yüzden evliliğini bitirmek üzere olanlarda var, eşlerine destek olanlar da var.

VAJİNİSMUS HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

• Benim vajinam çok dar, küçük bu yüzden ilişkiye giremem (Böyle bir durum kesinlikle yoktur, vajina kasları çok esnektir).
• Bazı kadınlar kızlık zarlarının çok kalın olduğuna inanırlar ve bu yüzden cinsel ilişkiye giremezler. Hatta bazı vajinismuslu hastalar ameliyat olarak kızlık zarlarını açtırırlar (Sonuç yine hüsran, anestezi aldıkları yetmezmiş gibi ilişkilerinde sorunlar çıkabiliyor).
• Sakinleştirici kullanmak, kas gevşetici ilaç kremler kullanmak işe yarar inancı da yanlıştır.
• “Alkol almak problemi çözer” düşüncesi yanlış bilinenler arasında yer alır. Kişi sarhoşken ilişkiye girmek vajinismus için çözüm değildir ayrıca her cinsel ilişki öncesi alkol almak başka bir psikolojik problem olan alkol bağımlılığını oluşturabilir.
• Vajinismus zamanla kendiliğinden geçer (Vajinismus kendiliğinden geçmez mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır).

VAJİNİSMUS BİR VAJİNA HASTALIĞI MIDIR?

Bir çoğunuzdan ''evet'' cevaplarını duyuyor gibiyim ama ''hayır'' vajinismus bir vajina hastalığı değildir. Vajinismus tamamen bilinçaltıyla ilgili kaygı ve korku problemidir.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Danışanlarım ilk bu sorunla geldiklerinde onların oldukça endişeli, kaygılı olduklarını ve utandıklarını görüyorum. Oysaki utanılacak bir durum yok, gayet normal, vajinismus herkesin başına gelebilecek bir hastalıktır.

Tedavisi sanıldığı gibi zor değildir oldukça basittir. Vajinismus tek başına kadının sorunu değildir, vajinismus çiftin sorunudur. Tedavide eşler, partnerler mutlaka eşlerine destek olmalıdır.

VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Vajinismus tedavi edilmediği takdirde evliliğinizde veya ilişkinizde sorunlar çıkar. Zamanla eşinin gösterdiği tolerans azalabilir ve erkek cinselliğini yaşayamadığı için dışarıda partner arayışına girebilir, bu da evlilik kurumunu yıpratır ve hatta sonlanabilir.

False