Vajinal akıntı normal mi? Vajinal akıntı nasıl geçer?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte kadınların en temel ve ortak şikayetlerinin başında vajinal akıntılar geliyor. Özellikle regl döneminin bittiğinde bu akıntıların artabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Pınar Yalçın Bahat, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Akıntı şikayetinizin en büyük sebeplerinden biri kullandığınız günlük pedler olabilir. Bu nedenle mümkünse organik günlük pedleri tercih edin ya da günlük pamuklu iç çamaşırınızı değiştirmeye özen gösterin. Kullanılan sentetik iç çamaşırları da tıpkı günlük pedler gibi akıntıyı arttırabilir. Her iki ürün de bu bölgede hava almasını engeller ve bakteri üremesine neden olur. Özellikle regl dönemimizin bittiği süreçte bu akıntılar artabilir.

VAJİNAL AKINTI NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

• Özellikle adet bitim dönemi ve genel olarak vajinal bölgenin florasında bozulmaya neden olabilecek aşırı dar kıyafetlerden kaçınmak gerekir.

• Akıntılar için tampon kullanımını olabildiğince kısa süreli tutmalı ve belli aralıklar ile değiştirmeye özen göstermelisiniz.

• Vajinal bölgeyi temizlemek için kullanacağımız pek çok temizlik ürünü bu bölgenin florasının bozulmasına neden olabilir. Vajinal bölgeyi olabildiğince sadece su ile yıkamaya özen göstermelisiniz.

Haberin Devamı

• Bu dönemde prebiyotik kaynağı gıdaların tüketimini de arttırmalısınız. Unutmamalıyız ki tükettiğimiz gıdaların pek çoğu bağışıklık sistemimizi etkileyerek bu tip şikâyetlere neden olabilmektedir.

• Normal döngümüz içinde ayın belli zamanlarında doğal akıntılarımızın artabileceği unutulmamalıdır, bu akıntılar patolojik olarak değerlendirilmemelidir.

Unutulmamalıdır ki tekrar eden vajinal akıntılarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına mutlaka muayene olmalısınız. Gerekirse partneriniz de tedavi başlamalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları