GeriSağlık Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı neyin belirtisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı neyin belirtisi?

Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı neyin belirtisi?

Vajinal akıntı hemen her kadının merak ettiği bir durum. Normal şartlarda vajinal akıntı normaldir. Her kadında fizyolojik bir vajinal akıntı olmalıdır. Vajinal akıntı kadınların bir tür koruma mekanizmasıdır.

Vajen bölgesinin nemli kalması önemlidir. Vajinal akıntı vajinanın nemli ve sağlıklı kalmasını sağlar. Vajenin kendini temizleme yöntemi olan vajinal akıntı aynı zamanda cinsel ilişkide kayganlık da sağlar. Yani renginde, dokusunda, kokusunda farklılık olmadığı durumlarda vajinal akıntı oldukça normal.

VAJİNAL AKINTI HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

Vajinal akıntının rengi, kokusu, dokusu zaman zaman çeşitli sebeplerle farklılaşabilir. Fizyolojik vajinal akıntı bozulup patojen hale geldiğinde farklılıklar dikkat çekebilir. Vajina florasında bulunan yararlı bakteriler çeşitli sebepler ile bozulabilir. Örneğin çok basit bir grip enfeksiyonu için kullanılan antibiyotikler bile vajina florasına zarar verebilir. Zararlı bakteriler ile vajinadaki yararlı bakteriler de yok olabilir. Bu tür durumlarda vajina yapısında değişiklikler görülür. Vajendeki yararlı bakteriler zarar gördüğünde mantar enfeksiyonuna yakalanma ihtimali doğabilir. Bunun haricinde hamile kalmak, ciddi kilo almak ve hatta yiyip içilen besinler bile vajinal akıntıyı etkileyebiliyor.

Vajenin pH dengesini yani asiditesini bozan hemen her faktör vajinal akıntının farklılaşmasına sebep olabiliyor.

Doğum kontrol hapı ve adet döngüsünün öncesi ve sonrasında da vajinal akıntıda farklılıklar görülebilir. Normal olmakla birlikte bu vajinal akıntı da endişeye sebebiyet verebilir.

Vajinal akıntının renginde kokusunda değişiklik söz konusu olduğunda kısa sürede geçen bir sorun değilse mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Zira geçmeyen vajinal akıntı patojen özellik gösteriyorsa vajinadan yumurtalıklara yayılabilir ve daha ciddi hastalıklara sebep olabilir.

HANGİ VAJİNAL AKINTI RİSK TAŞIR?

Kanlı ve/veya kahverengi vajinal akıntı düzensiz adet kanaması belirtisidir. Nadiren rahim ağzı kanserine de işaret edebilir.

Bulanık ya da sarı-yeşil vajinal akıntı bel soğukluğu belirtisi olabilir.

Köpüklü, sarı-yeşil renkte ve kötü kokulu akıntı Trichomoniasis enfeksiyonu belirtisi olabilir.

Pembe vajinal akıntı doğum sonrası doğal bir akıntıdır.

Beyaz, kalın ve peynir kesiği gibi görünen akıntı mantar enfeksiyonu habercisidir.

Beyaz-gri, yapışkan ve kötü kokulu akıntı bakteriyel vajinozis belirtisidir.

Vajinal akıntının rengi, kokusu, dokusu değiştiğinde ağrı, yanma ve başka durumlar da söz konusu ise hızlıca doktora görünmeniz önerilmektedir. 

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False