GeriSağlık Uzun süre idrar tutmanın zararları nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uzun süre idrar tutmanın zararları nelerdir?

Uzun süre idrar tutmanın zararları nelerdir?

Kadınlarda uzun süre idrar tutma idrar kaçırma sorunları yaratır mı?

İdrar tutma alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sarıer, uzun süre idrar tutmanın zararlarını anlattı...

Uzun süreli idrar tutma ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Günlük yaşantımızda gerek okulda gerek iş hayatında idrarımız geldiğinde çoğu kez tutmayı, tuvalete gitmemeyi, ertelemeyi tercih ederiz. Oysaki bu davranışın ileride mesane sağlığı ve buna bağlı olarak böbrek sağlığını tehdit edebileceğini birçoğumuz bilmeyiz.

İnsan vücudunda mesane bir çeşit esnek kas yumağı yapısındadır. İçi idrarla doldukça yavaş yavaş genişler ve içerisindeki idrarın yapmış olduğu basınç, reseptörler aracılığıyla beyne doluluk olarak iletilir. Beyin de bunu tuvalete gitme şeklinde algılar ve tuvalete gideriz.

Uzun süre idrar tutmanın zararları nelerdir

UZUN SÜRE TUVALETE GİTMEME ALIŞKANLIĞINDA NE GİBİ SORUNLAR YAŞARIZ?

Uzun süre idrara gitmeyen, idrarını aşırı tutan insanlarda, mesanenin zamanla genişlediğini görüyoruz. Kişi idrarını tuttukça mesane yavaş yavaş genişler, çünkü mesane içerisinde basıncı belli seviyenin üzerine çıkarmak istemez. Bu kapasite artışı başta çoğu insan için bir avantaj gibi görünür. Arkadaş ortamlarında daha uzun süre tuvalete gitmemenin bir fayda olduğu düşünülür. Oysaki durum böyle değildir.

Mesane genişledikçe çoğunlukla yapısı da bozulmaya başlar. Buna bağlı olarak da mesanenin asli görevi olan işeme eylemini kişi, ileride sağlıklı yapamaz hale gelir. Mesane, tıpkı bir pompa gibi çalışır. Zamanla genişleyen mesane pompa gücünü kaybeder. İşeme eylemi sırasında mesane, içerisindeki idrarın tamamını dökemez hale gelir. Bu güzel bir durum değildir. Her işeme sonrası içeride idrar kalmaya başlar. Kalan bu idrar hem enfeksiyon riski doğurur hem de böbreklere geri kaçmaya başlar. Buna bağlı da böbreklerde harabiyete kadar yol açabilecek bir dizi problemlere sebebiyet verebilir.

UZUN SÜRE İDRARINI TUTMA, ERKEKLERDE PROSTAT VEYA KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?

Kesinlikle hayır, prostatın iyi veya kötü huylu büyümesi ya da kısırlıkla idrar tutma arasında bir ilişki bulunmamaktadır.

   

Uzun süre idrar tutmanın zararları nelerdir
   

KADINLARDA, UZUN SÜRE İDRAR TUTMA İDRAR KAÇIRMA SORUNLARI YARATIR MI?

Kadınlarda temelde 2 tipi idrar kaçırma gözlemleriz. Stres tipi dediğimiz öksürmekle, hapşırmakla ortaya çıkan istemsiz idrar kaçırmaların, idrarı uzun süre tutmayla bir ilişkisi yoktur. Yalnız Urge tipi dediğimiz ani tuvalet hissi ve buna bağlı tuvalete giderken yolda tutamama şeklinde kaçırma tipine direk olmasa da endirekt olarak sebebiyet verebilir.

İDRAR TUTMAYA ÇÖZÜM NE OLMALI?

Tabii ki bu alışkanlıktan kurtulmamız gerekli. İdrarımız geldiği zaman bunu ertelemeye gayret etmemeliyiz. En yakın yerde, en yakın zamanda idrarımızı yapmamız hem bugün hem yarın hem de sizler için en doğrusu olacaktır.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sarıer

False