GeriSağlık Uzmanlar uyardı: Lodoslu havalarda soba yakmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uzmanlar uyardı: Lodoslu havalarda soba yakmayın

Uzmanlar uyardı: Lodoslu havalarda soba yakmayın

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, ülke genelinde, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin, kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti. Öznavruz, güneybatıdan esen bir rüzgar olan ’lodos’ nedeniyle her yıl onlarca kişinin, karbonmonoksit gazı ile zehirlenmekte olduklarını söyledi.

Karbonmonoksidin, renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı zehirli bir gaz olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, "Karbonmonoksit vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Hava gazı, kömür ve benzeri ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" dedi.

SOBAYA YAKIT KOYMAYIN

Vatandaşları, soba ve bacalarla ilgili uyması gereken kurallar hakkında bilgilendiren Öznavruz, "Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır." dedi.

YATMADAN ÖNCE SOBAYI MUTLAKA SÖNDÜRÜN

Lodoslu havalarda, esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe sobanın yakılmaması gerektiğini vurgulayan Öznavruz, şöyle dedi: "Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. "

DHA

False