Uyuz hastalığı neden sık görülmeye başladı, tedavisi var mıdır?

Son günlerde gerek medyadan gerekse çevremizden sıkça duyduğumuz “uyuz” hastalığını hiç merak ettiniz mi? Uzun zamandır hiç konuşulmayan uyuz hastalığı neden tekrar gündeme geldi? Uyuzdan nasıl korunabiliriz?

Haberin Devamı

KİMLER RİSK ALTINDA?

Uyuz, tüm dünyada görülebilen ve her yaştan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Ancak savaş, doğal afet gibi dönemlerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. İnsanların kalabalık olarak bulunduğu yerlerde, bakım evleri, okul, kreş gibi yerlerde, bağışıklık sistemi daha zayıf olan çocuk ve yaşlılar bulunduğundan risk daha fazladır. Ayrıca sonbahar ve kış aylarında, uyuz hastalığıyla daha fazla karşılaşılır. Gözle görülmeyen ve mikroskop altında belirlenebilen “sarcoptes scabei” adı verilen akarın (böcek) neden olduğu uyuz hastalığı, tüm deriye yayılarak ortaya çıkar.

Uyuz nasıl ortaya çıkar?

Uyuzun kuluçka dönemi 2-3 haftadır. Deride tüneller açarak ilerleyen uyuz böceği, yakın ve doğrudan temasla insanlara bulaşır. Genelde 15-20 dakikalık bir sürede bulaşan hastalığın neden olduğu böcek, ortak kullanılan giysi ve havlu gibi eşyalarda kendine yer edinir. Belirtilerin ortaya çıkması ise 2-6 haftayı bulabilir.

UYUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Büyüklerde de aynı sorunu görüyoruz ancak çocuklar yatağa girdikten sonra vücudun ısınmasıyla başlayan kaşıntı uykudan uyandıracak kadar şiddetli hale gelebiliyor. İşin ilginç tarafı kaşıntılar gündüzleri hafif seyrederken, geceleri şiddetini artırır. Kaşıntı, el parmaklarının araları, bileğinin iç yüzü, kalça ve göğüs arası, koltuk altları, kasıklar ve dirseklerde başlar zamanla her yere yayılır.

Gözle görülür en büyük belirti parmak arasındaki dalgalı ve kirli bir çizginin oluşmasıdır. Uyuz böceğinin kanallar açarak ilerlediği gri renkli çizgiler 1-10 milimetre uzunluğa ulaşır. Geceleri artan kaşınma ve derideki döküntü nedeniyle zamanla içi sıvı dolu kesecikler oluşur.

YAYILMACI BİR HASTALIK OLAN UYUZ NASIL ENGELLENİR?

  • Uygun ilaç kullanılmadan uyuzun neden olduğu akar yok olmamaktadır. Tedavi için uzman doktorları önerdiği ilaç tedavisi uygun dozda ve sürede tamamlanmalıdır.
  • Uyuz hastası olanlarla yakın temastan kaçınılmalı ve onların eşyaları kullanılmamalıdır.
  • Halı ve zeminler hepa filtreli elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir.
  • Evde uyuz hastasının kullandığı giysiler, çarşaflar ve havlular 60 derece suda yıkanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık havalandırılmalıdır.
  • Özellikle çocuklar ellerini sık aralıklarla sabunla yıkamalıdır.

UYUZUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hekimler tarafından reçete edilen uyuz krem ve losyonları boyun bölgesinden başlayarak, ayaklara kadar sürülmelidir. Söz konusu çocuklar ve küçük bebekler olduğunda ise uyuz krem ve losyonları; yüze, tüm kafaya hatta kafa derisine kadar uygulanmalıdır. Küçük çocuklar ve bebekler; sadece permethrin krem ya da sülfür merhem kullanabilir. Uyuz krem ve merhemlerinin vücuda sürülmeden önce kişinin kesinlikle yıkanması gerekir; krem ve merhemler; muhakkak temiz cilde uygulanmalıdır. Tedavi tamamlandıktan sonra 1-2 hafta boyunca kaşıntı devam edebilir, endişelenilmemelidir. Eğer 2- 4 haftadan sonra kaşıntılar giderek artmaya başlar, ciltte yeni oyuklar, sivilce benzeri döküntüler oluşursa tedavinin tekrarlanması gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları