GeriSağlık Uyurken neden diş gıcırdatırız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uyurken neden diş gıcırdatırız?

Uyurken neden diş gıcırdatırız?

Alışkanlığa sahip kişiler çoğunlukla bundan habersiz...

Diş Hekimi Doktor Remzi Ülgen, Diş gıcırdatmanın sebeplerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.

Diş gıcırdatma, genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma olayıdır. Toplumumuzda sık rastlanır. Bu alışkanlığa sahip kişiler çoğunlukla bundan habersizdir.

NEDEN DİŞ GICIRDATIRIZ?

Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak, dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar, stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli nedenlerdir.

Uyurken neden diş gıcırdatırız

DİŞ GICIRDATMA SONUCU DİŞLERDE NELER GÖRÜLÜR?

Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucu özellikle ön dişlerde aşınma, kırılma, dişlerde aşırı hassasiyet, genellikle soğuğa karşı hassasiyet, diş etinde çekilme, yanağın iç kısmında tahriş, baş ağrısı ve özellikle ense, şakak ve yanak bölgesindeki kaslarda ağrı, çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çene ekleminde “klik” sesi ve kenetlenme görülebilir.

DİŞ SIKMA/GICIRDATMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucu plakları", diş gıcırdatma tedavisinde kullanılan en etkili araçtır. Ancak gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç kullanımı, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin (özellikle son dişler) yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları gibi.

Uyurken neden diş gıcırdatırız

GECE KORUYUCU PLAK NASIL KULLANILIR?

Plak gece yatmadan önce dişlerin üzerine yerleştirilir ve gece boyunca ağızdan çıkarılmaz.

GECE KORUYUCU PLAK NASIL TEMİZLENİR?

Gece plağı ağızdan çıkarıldıktan sonra sıvı sabun ile fırçalanarak temizlenir. Temizlenen plak hekim tarafından verilen plak kutusunun içinde bekletilir. Plağın güzel kokması için kutunun içersine ağız gargarası da konulabilir.

Diş Hekimi Doktor Remzi Ülgen

False