Uyku probleminizin nedeni obezite olabilir

Obezite; dünyada giderek yaygınlaşan, ölüm nedenleri arasında ikinci sırada olan bir sağlık problemidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'ye dair yayınladığı raporda her dört kişiden üçünün kilo problemleri olduğunu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

OBEZİTE YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Ülkemizde 1974 yılında kadınların %6,4'ü erkeklerin %3,2'si obezite problemi yaşıyordu. 2014 verilerine göre ise kadınların obezite oranı %14,8, erkekler ise %10,8'e ulaşmıştır. Obezite, kişinin sağlık harcamalarının artmasına, yaşam kalitesinin azalmasına, toplumdan soyutlanmasına, psikolojik problemlerin oluşumuna, yaşam beklentisinin azalmasına yol açmaktadır.

OBEZİTE YAKIN GELECEKTE DAHA BÜYÜK BİR SORUN HALİNE GELEBİLİR 

Obezite beraberinde birçok hastalığı da getiriyor. Bu hastalıklar tip 2 diyabet, hipertansiyon, inme, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, çeşitli kanserler, osteoartrit, infertilite, polikistik over sendromu, obstrüktif uyku apnesi, depresyon, safra taşı hastalığı, gastroözofagiyal reflü ve non-alkolik steatohepatit şeklinde sıralanabilir.

OBEZİTE VE UYKU APNESİ

Uyku apnesi, bir kişinin uyku sırasında nefes alırken bir veya birden fazla oluşan nefes alamama durumdur. Uyku apnesi olan bir kişi gündüz uyku hali, odaklanma zorluğu ve hatta kalp yetmezliği çekebilir.

Yazarın Tüm Yazıları