UHT süt melek mi şeytan mı?

UHT yöntemi, sütün içindeki bozulmaya neden olan maddeleri kontrol altına alır.

Haberin Devamı

Basında sıkça yer alan “UHT süt zararlı mıdır, süt bu sistemle nasıl bir işleme tabi tutulur, içinde katkı maddesi var mıdır?” gibi pek çok soru tüketicilerin kafasını kurcalamaya devam ediyor. Aklımıza takılan soruların yanıtlarını Diyetisyen Deniz Berksoy cevaplıyor.

UHT SÜT NEDİR?

UHT, İngilizce “Ultra High Temperature” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Yani Türkçe uzun ömürlü süt olarak bilinir.
Bu yöntem ile süt, özel kapalı ortamda 135°C- 140°derecelere ısıtılır ve bu sıcaklık derecesinde çok kısa süre (2-5 saniye) bekletilerek sütte bulunan ve sağlığa zararlı olabilecek mikroorganizma ve sporlar yok edilir. Ardından süt aseptik (mikropsuz) şartlar altında 6 katmandan oluşan, sütü bozabilecek hava ve ışıktan koruyan ambalajlara doldurulur

Haberin Devamı

İşte sütün bozulmasına neden olan mikroorganizmaların tamamının öldürülmesi sebebi ile UHT sütler 4 ay boyunca paketlendiği günkü tazeliğini korur. UHT süt açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli ve 3 gün içinde tüketilmelidir.

UHT süt melek mi şeytan mı

UHT SÜTTE KATKI MADDESİ VAR MI?

Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy son dönemlerde medyada sık sık rastladığımız, özellikle ambalajlı sütü hedef alan yanlış haberlerin tüketicinin kafasını karıştırdığını, UHT teknolojisinin tüm dünyada kullanıldığını dile getirerek Amerikan Gıda Teknolojistleri Enstitüsü’nün; UHT işlemini gıda endüstrisinin 20. yüzyılda gerçekleştirdiği en büyük başarı olarak kabul ettiğini belirtiyor. UHT tekniği ile süt mikroorganizmalarından tamamen arındırıldığı için herhangi bir koruyucu katkı madde kullanımına da gerek kalmadığının altını çiziyor.

UHT SÜTÜN BESİN DEĞERİ DÜŞÜK MÜ?

Tüketicilerin merak ettiği bir diğer soru ise UHT işlemi sonucunda sütteki besin değerinde herhangi bir kayıp olup olmadığı konusu. Bu konuya açıklık getiren Berksoy, UHT işlemi sonucunda sütteki protein, yağın, laktozun ve minerallerin, özellikle de kalsiyumun besleyici özelliğinde bir değişme olmadığını belirtiyor. Her türlü ısıl işlemin bazı vitaminlerde kayıplar getirdiğini belirten Berksoy, UHT işleminde B1, B6, B12 ve folat vitaminlerde ufak kayıplar meydana geldiğini, ancak bu kayıpların evde ısı ve süresi kontrolsüz kaynatılan sokak sütüne göre çok daha az olduğunu belirtiyor.
Yeterli-dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemek için günde en az 2 bardak süt içmeyi tavsiye eden Berksoy, pastörize ve uzun ömürlü UHT sütlerin maksimum hijyen koşullarında üretilen ve sürekli analiz edilen ürünler olduğunu, bu nedenle süt alırken pastörize ya da uzun ömürlü UHT sütlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

SÜT İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Yazarın Tüm Yazıları