GeriSağlık Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor?

Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor?

Uçak yolculuğu bir zamanlar lüks iken, günümüzde gelişen ulaşım olanakları nedeniyle herkes için bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Ancak bunun sandığımız kadar olumlu sonuçları olduğunu söyleyemeyeceğiz...

Uçak yolculuklarının artması, beraberinde çeşitli sağlık problemlerini de getirdi. Bunların başında, tahmin edeceğiniz gibi birçok insanın yaşadığı kulak problemleri geliyor. Hatta uçak yolculuğu sırasında yaşanan kulak problemleri, bazen çok daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor ve insanlar için inanılmaz rahatsız edici bir hal alabiliyor. Peki, uçak yolculuğu sırasında vücudumuzda neler oluyor? İşte uçak yolculuklarında vücudumuza olanlar...

Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor

1- DEHİDRASYON

Dehidrasyon, bilindiği üzere vücudun aldığı sıvı miktarından daha fazlasını kaybetmesi anlamına gelir. İşte uçak yolculuğu sırasında vücudumuzda olan şeylerden ilki, dehidrasyondur.

Uçaktayken soluduğunuz hava fazlasıyla kurudur, çünkü havanın bir kısmı, dışarıdaki nemi düşük havadan gelir. Kabin içindeki bağıl nem oranı %5 ile % 35 arasında değişiklik gösterir. Bu da, bazı çöller ile karşılaştırılabilir bir orandır! Bu nedenle yolculuğunuz öncesinde ve sırasında su içmek, yorgunluğu ve baş ağrılarını önlemeye yardımcı olur.

Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor

2- TAT KAYBI

Yemek yemek havadayken tamamen farklı olabilir. Çünkü nem eksikliği, mukoza zarlarınızı kurutur ve bu da tat alma duyunuzu zayıflatır. Aynı şekilde uçakta maruz kaldığınız motor gürültüsü de tatlı ve tuzlu gıdaları tatma kabiliyetinizi %30 gibi ciddi bir oranda azaltabilir.

Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor

Uçak yolculuğu sırasında vücudunuzda neler oluyor

3- ŞİŞKİNLİK

Uçaklar, alışık olduğunuzdan daha düşük bir hava basıncında basınç altındadır. Bu da, vücudunuzdaki gazın genişlemesine neden olur. Ve bu durum, sizin vücudunuza şişkinlik hissi olarak geri döner. Bu yüzden uçak yolculuğu sırasında gaz krampları yaşamanız son derece olasıdır.

4- KULAK AĞRISI

Kulaklarımız, hava basıncında yaşanan hızlı değişiklikleri düzenleyemezler. Bu da, uçak yolculuğu sırasında kulak ağrısı ve kulak tıkanması gibi problemlere neden olabilir. Bunu hafifletmek için burnunuzu parmaklarınızla tutup, ağzınızdan hafif bir nefes aldıktan sonra, ağzınız da kapalı iken havayı genzinizden kulağınıza gönderin. Bu harekete valvava manevrası denir.

Güvenli uçuşlar!

False