GeriSağlık Turşunun fazlası zarar azı yarar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Turşunun fazlası zarar azı yarar

Turşunun fazlası zarar azı yarar

Yemeklerin yanında ya da meze olarak tükettiğimiz turşu sağlığımız için oldukça yararlı. Ancak turşudaki sodyum yani tuz, vücut için sıkıntı yaratabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü; fazla sodyuma karşı uyarıda bulundu, miktarına dikkat ederek tüketebileceğimiz en faydalı turşu çeşitlerinden bahsetti.

Yeşilbiber, yeşil fasulye, yeşil domates, salatalık, lahana, karnabahar gibi sebzeler genellikle %15’lik tuzlu salamura içerisinde saklanır. Bu yoğunluktaki tuz çözeltisinde çok az mayalanma olur, fakat korunma sağlanır. Bu şekilde hazırlanmış yiyecekler “turşu” diye tanımlanır.
Birçok insan fazla sodyum alımından etkilenmez. Çünkü vücut fazla sodyumu atar. Ancak toplumun %30’undan fazlasının sodyuma duyarlı kan basıncına sahip olduğu düşünülmektedir. Bu bireylerin diyetlerindeki fazla sodyum yani tuz kan basıncını yükseltir. Sodyuma duyarlı kan basıncı yüksekse, sodyumun azaltılması kan basıncının düşürülmesinde yardımcı olabilir.

Turşunun fazlası zarar azı yarar

VÜCUTTA SODYUM BİRİKİMİNE DİKKAT!

• Vücutta sodyum birikimi, ödeme ve kan basıncının artmasına neden olur. İçilen su ile birlikte fazla tuz, idrarla, terle dışarı atılır. Ancak böbreklerde, karaciğerde bozukluk olursa, tuz dışarı atılamaz. Kanda miktarı artar ve suyu da çekerek vücudun belirli yerlerinde “ödem” denilen şişkinlikler oluşturur.

• Yetişkinler için minimum sodyum gereksinmesi günde 500 mg’dır. Bu miktar yaklaşık ¼ tatlı kaşığı tuzdur.

• Maksimum tuz alımı ise günlük 6 g (2,4 g sodyum) olarak belirlenmiştir.

• Sofra tuzu, kabartma tozu ve yemek sodası sodyumun en iyi kaynaklarıdır. Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur.

• Böbrekler kan sodyum düzeyinin düzenlenmesinde önemli organlardan biridir. Bazı böbrek hastalıklarında, vücutta sodyum birikimi olur. Hastalığın şiddeti, ödemin varlığı ile miktarı ve ilaç terapisine bağlı olarak, diyette sodyumun miktarı kısıtlanır. Nefrit, ileri derecede ödem gibi ağır durumlarda sodyum içeriği yüksek olan besinler azaltılır.

• Her böbrek hastası tuz kısıtlaması yapmak zorunda değildir.

• Diyetteki tuz miktarı doktor ve diyetisyen tarafından değerlendirilmelidir.

Turşunun fazlası zarar azı yarar

BU İKİ TURŞU ÇOK FAYDALI

Lahana turşusu: Beyaz lahana özellikler diyet yapanların vazgeçilmezidir. Düşük kalorisi, yüksek lif içeriğiyle tok kalmanızı sağlar. Ayrıca tiroid bezlerinin az çalışmasına neden olduğu için tiroid hastaları tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etsinler. Kırmızılahananın antioksidan içeriği yüksektir. Anti kanserojen etkisi vardır, kurduğunuz turşularla probiyotik etkisi elde edersiniz.

Pancar: İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere neden olabilecek serbest radikallerin uzaklaşmasına yardımcı olur.

İçerdiği nitrik oksitin kan damarlarını genişletici özelliğinden kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Demans hastalığında yapılan araştırmalarda beyindeki oksijen sirkülasyonun arttığını gösteren ciddi araştırılmalar vardır.

Fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1, B2, B6 ve P vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca anemi hastalığına iyi gelir.

Turşuların içinde olmazsa olmaz besin sarımsak ise selenyum açısından zengin ve kalp damar sağlığı açısından yararlıdır. 

Hürriyet Aile Özel

False