GeriSağlık “Turşum çok tuzlu oldu, ne yapabilirim?”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

“Turşum çok tuzlu oldu, ne yapabilirim?”

“Turşum çok tuzlu oldu, ne yapabilirim?”

Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen turşu, meyve ve sebzeleri korumak amacıyla keşfedilmesi ile birlikte yüzyıllardır sofralarımızın baş köşesinde yerini korumaya devam ediyor. Salatalık, domates, biber, lahana, havuç, acur ve aklınıza gelebilecek birçok sebzenin turşusunu evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Elbette, turşu hazırlarken önemli püf noktalarına da dikkat etmek gerekiyor.

Turşu hazırlarken tuzu fazla kaçırdıysanız, bu durum turşuyu yenilmeyecek kıvama getireceğinden tuz oranını iyi bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. Tuz oranını tutturamadıysanız ve turşunuz çok tuzlu olduysa, sizlere hazırlamış olduğunuz turşuların tuzunu azaltma yöntemlerinden bahsedeceğiz.

SOĞAN VE SİRKE

2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.

SU

Turşunun su içerisinde bekletilmesi de tuz oranını azaltmaya yardımcı olur. Turşunuzu birkaç gün suda bekletin ve bu süreç içerisinde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Tuz oranı istediğiniz seviyeye gelince turşularınız için yeni salamura hazırlayarak, bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.

PATATES VEYA HAVUÇ

Birkaç tane patates veya havucu iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. Daha sonra iri parçalar halinde kestiğiniz bu malzemeleri turşu suyunun içine atın ve 1-2 hafta turşuyu bu şekilde bekletin. Eğer, turşunun suyu 2 hafta sonunda istediğiniz oranda azalmadıysa 1-2 hafta daha aynı şekilde bekleterek istediğiniz kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.

LAHANA

Turşudaki tuz oranının azaltmasında lahananın etkisi göz ardı edilemez. Lahanayı yıkayın ve küçük parçalara ayırarak dilimleyin. Dilimlediğiniz bu lahanaları turşunun içine atın. Turşu kavanozunun kapağını sıkıca kapatın ve iyice çalkalayın. Eklediğiniz lahana parçaları bu yöntem ile turşunun içinde dağılacak, turşunun tuzunu çekip azalmasını sağlayacaktır. Birkaç gün bekledikten sonra turşunun tadına bakarak tuzunu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer tuzu hala fazla ise bir süre daha aynı şekilde bekletebilirsiniz.

Turşu hazırlarken tuz oranını fazla kaçırdığınızda yukarıda sıraladığımız etkili yöntemlerden faydalanabilirsiniz. İlk defa turşu hazırlıyorsanız, elbette bu tür aksilikler başınıza gelebilir. Fakat zamanla eliniz alışacağından hiç zorluk yaşamadan oldukça lezzetli turşular hazırlayabilirsiniz.

False