Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Turşu ve sirke kavanozundaki mucize

Günümüzde dikkat çeken ev yapımı fermantasyon, giderek otantik bir trende de dönüşüyor. Lahana, pancar, salatalık ve daha pek çok sebzeden fermantasyon teknikleriyle turşu ve sirke elde edilebilir.

Haberin Devamı

Doğru formül için ihtiyaç duyacağınız iki malzeme su ve tuz.

Fermente besinlerdeki mikroorganizmaların yaşam, iyilik ve sağlıktaki rolleri çok önemli. Mutfakta kullandığımız bu mikroorganizmalar hem yiyeceklerimizi besler hem de lezzetli hale dönüştürür. "Mikropların evcilleştirilmesi"ne odaklanan bu sistemle elde edilen yiyeceklerin yararları çok uzun zamandır biliniyordu. Gıdaların tazeliğini uzatan bu sistem, soğutmanın yapılamadığı çok eski kültürlerde revaçta idi. 200 yıl öncesine kadar bazı yiyecekleri korumak için en yaygın yöntemdi. Sütü ve eti en sağlıklı şekilde muhafaza etme yoluydu. Sadece bizim kültürümüzde değil Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar pek çok ülkede bu tekniğin kullanıldığını biliyoruz.

Turşu ve sirke kavanozundaki mucize

İYİLEŞTİREN BAKTERİLER

Yeryüzündeki tüm yaşam formları bakteri kökenlidir ve bazı bakteriler diğer şeylerin yanı sıra olağanüstü mutfak dönüşümleri gerçekleştirir. Fermente gıdalar sindirilebilir ve besleyicidirler, uzun süre korunabilirler ve bizi hastalıklardan koruyabilirler. Fermantasyon, sağlığımızın büyük bir dostudur. Bu mikroorganizmalar, B ve C gruplarının vitamin seviyelerini yükseltir ve sindirim sistemimizin çalışmasını düzenlerler. Bağışıklık sistemini güçlendirirler ve bakteri florasını uyarırlar. İyi bakterileri ortaya çıkarırlar. Artık günümüzde mantarlar, mayalar ve bakteriler bir çok insanın ilgi alanı oldu. Fermantasyon işlemleriyle mantar ve bakteriler yiyeceklerin tadını olumlu yönde değiştirirken iyileştiren bileşenlere de dönüştürdü.

Haberin Devamı

DOĞRU FERMANTASYON İÇİN

Bugün yapılan ev yapımı fermantasyon giderek otantik bir trende de dönüşüyor. Lahana, pancar, salatalık ve daha pek çok sebzeden fermantasyon teknikleriyle turşu ve sirke elde edilebilir. Doğru fermantasyon için ihtiyaç duyduğumuz iki malzeme su ve tuz. Yeterli miktardaki tuz bizlere zarar veren kötü bakterileri öldürüp iyi bakterilerin çoğalabilmesi için gerekli ortamı oluşturmaktadır. Fermente etmek istediğiniz sebzeleri bir cam kavanoza doldurup, üzerine 1 litre su içerisine 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlayacağınız karışımı ilave etmeniz yeterli olacaktır. Buradaki önemli nokta, yıkadığınız sebzelerin kendi kendilerine kuruması kabukları üzerindeki bakteriyel floranın korunması için yeterlidir.

Haberin Devamı

Turşu ve sirke kavanozundaki mucize

'SİRKE ANASI'

Sağlıklı beslenmenin ve bazı yararlı probiyotikler almanın harika yolu bunları tüketmekten geçer. Sirke yapımı için ise daha uzun süreler gerekir. Fakat üretim süreci ve malzemeler pratiktir. Elma sirkesi için dilediğiniz kadar elma (5 Litrelik bir kavanoz için 2-3 kilo civarı elma olabilir) yıkanıp, kendi halinde kuruması için bekletilir. Kuruduktan sonra elmalar, orta büyüklükte doğranır ve üzerine kavanozu dolduracak kadar içme suyu ve "sirke Anası" ilave edilir. Sirke anası; daha önceki sirkelerden elde edilebilir. Eğer "Sirke Anası" mutfakta mevcut değilse, elma sirkesini onun yerine kullanabilirsiniz. Kavanoz hazırlandıktan sonra üzeri bir tülbent ile kapatılır ve karanlık bir köşeye konur. Elmalar kavanozun dibine çökene dek tahta bir kaşıkla karıştırılır. Elmalar çöktükten sonra (ki yaklaşık 1 ay sürmektedir) elma posaları süzülür. Sirke en az 3 ay olacak şekilde karanlık ortamında bekletilir. 3 ay sonunda tüketime hazırdır.

Haberin Devamı

ENFEKSİYONLARI ÖNLÜYOR

GAPS Terapisti ve Diyetisyen Yeşim Temel Özcan, tuzu tolare edebilen iyi bakterilerin "Laktobasil grubu" olduğunu söylüyor. Laktobasil ailesine ait pek çok bakteri grubunun uygun koşullarda meyve ve sebzelerde bulunan doğal şekeri laktik aside çevirdiğine dikkat çekiyor. Laktik asit mikropların üremesini engelleyen, aynı zamanda lezzet ve tat veren doğal bir katkı maddesi. Fermente ürünlerin sadece daha sağlıklı bir sindirim kanalı için değil sindirim kanalındaki enfeksiyonların önlenebilmesi için de tüketilmesi gerektiği bilinmekte. (Laktobasil içeren fermente ürünler anti-inflamatuar etkilere de sahip)

MİLYONLARCA MİKROBA SAHİP OLMAK!

Ayrıca kombucha, yoğurt, kefir gibi daha pek çok fermente ürün bulunmakta. İçeriklerindeki probiyotikler nedeniyle sindirim kanalımızı iyileştiren bu ürünlere sofralarınızda düzenli yer verdiğinizde, bağırsaklarınıza milyonlarca mikrop eklersiniz.. Bunlar çoğunlukla ziyaretçidir, ancak düzenli olarak tüketilirse, istenmeyen mikroplarla rekabet ederek bağışıklık sistemini güçlendirirler. Hem de kimyasal ilaçlara gerek kalmadan...

Haberin Devamı

ÖNEMLİ NOT: Lütfen bu tür önerileri kullanım aşamasında doktorunuza danışın. Tansiyon vb. hastalıklarda turşu gibi tuzlu besinleri tüketme konusunda klinik doktorunuzun ve diyetisyeninizin vereceği bilgi önemlidir.

Şunu unutmayalım; Bir çok hastalığı, kendi ellerimizle durmadan değiştirmeye çalıştığımız doğal çevre, doğallıktan uzak bir beslenme ve yaşam alışkanlıkları tetikler. Doğayı olduğu gibi bırakalım.