GeriSağlık Türkiye’de Hepatit Gerçeği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkiye’de Hepatit Gerçeği

Türkiye’de Hepatit Gerçeği

Türkiye’nin yüzde 5.2’sinde Hepatit B, yüzde 0.5’inde Hepatit C var!

Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nin otobüsle il il dolaşarak gerçekleştirdiği 2 yıl süren hepatit tarama ve bilinçlendirme projesi, Türkiye’nin risk haritasını çıkardı.

Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Otobüsü’nün yaklaşık 2 yıl boyunca Türkiye genelinde 45 şehri dolaşarak tarama ve bilinçlendirme çalışması Türkiye’nin hepatit gerçeğini ortaya koydu. 50 bin kan örneğinin değerlendirildiği çalışmaya göre, Hepatit B virüsünün en yaygın olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu...

Türkiye’deki Çalışmadan Çarpıcı Sonuçlar Elde Edildi

- Türkiye’deki Hepatit B pozitifliği oranı yüzde 5.2, Hepatit C pozitifliği oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi. Her ne kadar bu veriler, epidemiyolojik olarak tasarlanmış çalışmalardan biraz daha yüksek görünse de hepatitlerin ülkemizde yaygın görüldüğünü bir kez daha ortaya koydu. Oranların biraz yüksek çıkmasında, bu çalışmada, tarama testlerinin isteklilerde yapılması ve bunların bir kısmının daha önceden taşıyıcı olduklarını bilmelerinin rol oynadığı düşünülüyor.

- Hepatit D pozitifliğinin tüm toplum içindeki oranı yüzde 0.13, Hepatit B virüsü taşıyan pozitif kişiler içindeki oranı ise yüzde 2.4 çıktı.

- Hepatit B virüsüne karşı doğal aşılı olanlar değerlendirildiğinde, 15 yaşın altında yüzde 51 olduğu, daha büyük yaşlarda yüzde 11 oranına düştüğü saptandı.

- Çocuklara yapılan aşılar nedeniyle Hepatit B virüsüne karşı gelişen antikor pozitifliğinin daha yüksek olduğu kanıtlandı.

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Hepatit B virüsü pozitifliği daha yüksek görüldü. Bu bölgeleri, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri takip ederken, en düşük oran Ege’de tespit edildi.

- Hepatit C pozitifliği açısından en yüksek oranlar Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde görülürken, en düşük oran yine Ege’de çıktı.

- Hepatit C pozitifliklerinin, küçük ve genç yaşlarda daha düşük olduğu, yaşla birlikte giderek arttığı gözlemlendi.

VHSD Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, bu projeyle Türkiye genelinde halkın bilinçlenmesi, ücretsiz tarama yapılması, aşılanması ve hepatit hastalığının önlenmesine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

False