GeriSağlık Türk kadınının öz güveni düşüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türk kadınının öz güveni düşüyor

Türk kadınının öz güveni düşüyor

Bedenleriyle barışık olmayan kadınlar, hayatta aktif olarak yer alamıyor.

Araştırmaya göre, kadınların fiziksel öz güvenlerinde global bir düşüş yaşanıyor. Türkiye’de de durum farklı değil. Ülkemizde, 2010 yılında kendi güzelliğine güvendiğini belirten kadınların oranı yüzde 55 iken, bu oranda son 5 yılda yüzde 10’dan fazla düşüş olduğu görülüyor. Türk kadınlarının genel mutluluk ve hayat tatmini oranlarında da düşüş var.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 13 ülkede*, 10.500 kadın ve genç kızın görüşlerine dayanan araştırma, Türk kadınlarının sadece yüzde 42’sinin fiziksel öz güvene sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran, Türk kadınlarının fiziksel öz güvenlerinde önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çekiyor. 2010 yılında, kendi güzelliklerine güvendiklerini dile getiren kadınların oranı yüzde 50’den fazlaydı. Öte yandan Türk kadınlarının genel mutluluk ve hayat tatmini oranlarında da düşüş gözlemleniyor; 2010 yılında yüzde 83 olan bu oran, yüzde 77'ye geriledi.

BEDENLERİYLE BARIŞIK OLMAYAN KADINLAR, HAYATTA AKTİF OLARAK YER ALAMIYOR

Bedenleriyle barışık olmayan kadınların kendi potansiyellerini gerçekleştirmede yetersiz kaldığını ortaya koyan bu araştırmaya göre, Türk kadınlarının yüzde 60'ı, dış görünüşlerinden memnun olmadıklarında aile ve arkadaşlarıyla bir araya gelmek, evin dışına çıkmak ve bir grubun parçası olmak gibi önemli sosyal aktivitelere katılmamayı tercih ediyor.

DIŞ GÖRÜNÜŞÜNDEN MEMNUN OLMAYANLAR YEMEĞİ BIRAKIYOR

Kadınların neredeyse yarısı (yüzde 46) ve genç kızların yüzde 60'ı, dış görünüşlerinden memnun değillerse kendi görüşlerini savunmaktan çekiniyor veya kararlı davranamıyor. Önemli bir başka tespit ise Türkiye'de kadınların (yüzde 74) ve genç kızların (yüzde 65) çoğu, dış görünüşlerinden memnun olmadıkları için yemek yemeyi bırakıyor ve sağlıklarına özen göstermiyor.

SOSYAL MEDYA, KUSURSUZLUK BASKISI ARTIRIYOR

Kadınların yüzde 68'i ve genç kızların yüzde 67'si, medyanın ve reklamların çoğu kadının erişemeyeceği gerçek dışı güzellik standartları belirlediğine ve bu baskının giderek arttığına inanıyor. Aynı zamanda kadınların yüzde 65'i olan sosyal medya kültürünün kusursuzluk baskısını artırdığını belirtiyor. Her 10 kadından 5’i ise asla hata yapmamak veya zayıflık göstermemek için baskı hissettiğini söylüyor.

Türk kadınının öz güveni düşüyor

ZİHNEN VE BEDENEN BAKIM İÇİN KENDİNE ZAMAN AYIRAN KADINLAR DAHA ÖZGÜVENLİ HİSSEDİYOR

Kadınlar ve genç kızlara dair umut veren gelişmeler de var. Araştırmaya göre her ne kadar kadınların yüzde 60’ı belli güzellik standartlarına uymaya çalışmaları gerektiğine inansa da yüzde 77’si kendilerini oldukları gibi kabul etmenin ve kimseyi taklit etmemenin önemini kabul ediyor.

Kadınların yüzde 85'i ve genç kızların yüzde 76'sı, kendilerini severek olabildiklerinin en iyisi olmayı, başkaları tarafından belirlenmiş güzellik tanımlarına uymayı tercih ediyor. Türkiye'deki kadınların ve genç kızların büyük bir çoğunluğu (yüzde 82), tüm kadınların kendilerine has bir güzellikleri olduğuna inanıyor.

Pek çok kadın ve genç kız, güzellik ve dış görünüşlerine dair endişelerle örülü bu döngüyü kırmanın yolunun kendilerine zaman ayırmak, zihnen ve bedenen bakım yapmak olduğunu düşünüyor. Rapordaki global rakamlara göre, her 10 kadın ve genç kızdan 8’i zihinlerine, bedenlerine ve görünüşlerine zaman ayırdıklarında daha öz güvenli ve pozitif hissediyor.

False