GeriSağlık Tüp mide operasyonu sonrası beslenme programı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüp mide operasyonu sonrası beslenme programı

Tüp mide operasyonu sonrası beslenme programı

İşte ameliyat sonrası beslenmede dikkat edilmesi gerekenler...

Tüp mide operasyonunun zayıflamaya yardım ettiğini fakat tek başına zayıflatmayacağını söyleyen Genel Cerrah Op. Dr. Cemal Kara, tüp mide ameliyatı sonrası beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Olduğunuz ameliyat zayıflamanıza yardım eder. Tek başına sizi zayıflatmaz. Beslenmenize yine dikkat etmek zorundasınız. Mümkünse her gün düzenli olarak en az yarım saat yürüyüş yapın.

Tüp mide operasyonu sonrası beslenme programı

Ameliyat sonrası 3-15. gün: Tanesiz, yoğun olmayan çorbalara başlanır. Günde dört öğün dört saat aralarla yapılır. Bir öğünde maksimum 8 kaşık yenir, her kaşık arasında makul bir süre beklenir. Sekiz kaşık olmadan doyulursa veya şişkinlik, ağrı olursa öğün sonlandırılır. Öğünün başlamasına yaklaşık 30 dakika kala ile öğün bitimi 30 dakika sonrasına kadar asla sulu gıdalar (su, meyve suyu, ayran, çay, vs.) tüketilmez. Diğer aralarda 1-1,5 lt su, evde sıkılmış şeker ilavesiz meyve suları (portakal ve greyfurt gibi asitli içecekler ilk bir ay tüketilmez), yağsız ayran ve şeker ilavesiz açık ılık çay yudum yudum içilir.

Ameliyat sonrası 16-30. gün: Püreli gıdalara geçilir. Günde dört öğün dört saat aralarla yapılır. Kahvaltıda peynir, zeytin, yumurta gibi yiyecekler iyice püre haline getirilir, yoğun kıvamlı olursa yağsız süt, meyve suyu gibi sıvılarla sulandırarak maksimum 8 kaşık olacak şekilde tüketilir. Sekiz kaşık olmadan doyulursa veya şişkinlik, ağrı olursa öğün sonlandırılır. Diğer öğünlerde evde pişen az yağlı ve az tuzlu gıdalar (pirinç, makarna, kızartma vb. hariç) blender ile püre haline getirilir. Yoğun kıvamlı olursa kaynamış su ile yoğunluğu azaltılıp dört saat aralıklarla yine her kaşık arasında bekleyip maksimum 8 kaşık tüketilir. Diğer aralarda yağsız ayran, şeker ilavesiz ya da diyet meyve suyu, açık şekersiz çay içilir. Günde en az 2,5-3 litre sıvı alınmalıdır.

 

Tüp mide operasyonu sonrası beslenme programı
 

Ameliyat sonrası 1. ay sonrası: Normal gıdalara geçilir. Her öğünde ince yarım dilim tam buğday ekmek ile beraber az yağlı, az tuzlu karbonhidrattan fakir gıdalar tüketilir. Bir öğünde yarım/1 kase yemek yenir. Her lokma ağızda iyice çiğnenerek yutulur ve lokmalar arasında üç dakika beklenir. Verilen ölçü olmadan doyulursa veya şişkinlik, ağrı olursa öğün sonlandırılır. Diğer aralarda yağsız ayran, şeker ilavesiz ya da diyet meyve suyu, açık şekersiz çay içilir. Günde en az 2,5-3 litre sıvı alınmalıdır. Yine aralarda yarım porsiyon meyve, yağsız yoğurt, kefir vs. ara öğün yapılabilir. Özellikle sıcak havalarda yağsız ayran ve gazsız maden suyu (ya da normal maden suyunun açılıp bekletilmesi ve gazının çıkması sağlanarak) tüketilmeye çalışılır.

Not: Şerbetli tatlılar, unlu mamüller, kızartmalar mümkünse hiç yenmeyecek. Diğer yüksek kalorili yiyecekler de (alkol, sütlü tatlı gibi) ayda bir iki defadan daha fazla alınmayacak.

Genel Cerrah Op. Dr. Cemal Kara

False