Kamil Gülpınar
Kamil Gülpınar
Kamil Gülpınar

Tüp mide ameliyatıyla obezite tedavisi

Diyetle ya da egzersizle kilo veremeyen hastalar için uygulanan tüp mide ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar’a sorduk.

Haberin Devamı

Bu prosedürde midenin boyutları küçültülür. Laparoskopik olarak, yaklaşık bir muz ebatında küçük ve tüp şekilli bir midenin stapler kullanılarak oluşturulması ile gerçekleştirilir. Midenin fundus kısmının alınması, hastanın daha az açlık ve daha az besin tüketerek tokluk hissetmesini sağlar. Bu işlem sindirim ve besin emiliminde herhangi bir soruna yol açmaz. Tüketilen besin, sindirim sisteminin farklı bölgelerinden her zamanki doğal sırasında geçer ve böylece vücut içinde tamamen emilir. Besinlerin vücudunuzun mideden sonraki kısımlara boşalmasını kontrol eden kendi doğal pilor valfinden faydalanılan bu işlemde, ortalama bir hasta yaklaşık olarak fazla kilolarının %70'inden kurtulabilir.

TÜP MİDE AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Açlığı düzenleyen bir hormon olan ghrelin hormon düzeylerinin azalması, toplam komplikasyon riski daha düşük olması. Gastrik bypass ameliyatından daha az radikal (daha hafif) bir cerrahi işlem olması tüp mide ameliyatının başlıca avantajlarıdır. Gastrik bandın ayarlanması için gereken türde doktor takibi gerekmez. Gastrik bandın aksine, vücut içinde yerinden kayabilecek, mukozal yüzeyleri aşındırabilecek veya enfekte olacak herhangi bir yabancı cisim bırakılmaz. Tüm besin öğeleri iyi emilir ve emilim ile ilgili sorunların gelişme olasılığı son derece düşüktür.

Haberin Devamı

TÜP MİDE AMELİYATININ DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Bu işlem tersine çevrilemez, geri döndürülemez. Mideden kaçak gerçekleşebilir. Her zaman hedeflenen miktarda kilo kaybı ile sonuçlanmayabilir. Yüksek kalorili gıdaların tüketilmesiyle kaybedilen kilolar geri alınabilir. Tüp mide esneyerek kaybedilen kiloların yeniden alınmasına neden olabilir. Yara yerinde enfeksiyon oluşabilir. Kan pıhtılarının oluşabilme olasılığı vardır. Midede yanma ve reflü görülebilir. Ancak bu komplikasyonların gelişme ihtimali %1 civarındadır.

UZUN DÖNEM KİLO KAYBI SAĞLANMASI HEDEFLENİR

Uzun dönemli kilo kaybınızı sağlamak üzere, ilk kararınızdan ameliyatınıza, ameliyatınızdan sonrasına kadar doktorunuz ile ekibinden yardım ve destek almalısınız. Alanında uzman bir cerrah ve ekip bu sürecin ve kuşkularınızın üstesinden gelmenize yardımcı olarak korkularınızı ve üzerinizdeki baskıyı hafifletecektir. Obeziteden yaşamınız boyunca güvenli ve tatminkar bir şekilde uzak durma yolunda size yol gösterir.

Haberin Devamı

HANGİ CERRAHİ TÜRÜNÜN SEÇİLECEĞİNE NASIL KARAR VERİLMELİDİR?

Cerrahi olarak kilo vermek için günümüzde birkaç farklı seçenek bulunmaktadır ve hangisini seçeceğinize karar vermek zorunda olmak gibi bir durumla ilgili olarak endişelenmenize hiç gerek yoktur. Kilo verme cerrahisine karar vermek aklınızın karışmanıza ve hatta gözünüzün korkmasına neden olabilir gibi görünse de cerrahınız, sizin ihtiyaçlarınızı en uygun şekilde karşılayacak kilo verme cerrahisini seçmenizde size yol gösterecektir.

DİYET VE EGZERSİZ DESTEĞİ ÖNEMLİ!

Bariatrik cerrahi programının başarısı için size ameliyat sonrası beslenme ve psikolojik desteği sağlanmalıdır. Bu alanda verilecek danışmanlık hizmetleri, hastaların başarıyla hedeflerine ulaşmalarına ve ulaştıkları bu hedefte kalıcı olmalarına katkı sağlayacaktır. Program ayrıca, obez hastaların hedefledikleri miktarda kilo vermelerinde ve ideal sağlıklarına kavuşmalarında uzmanlaşmış tescilli bir diyetisyen tarafından verilecek ameliyat öncesi ve sonrası beslenme desteği ve aylık kontroller içermelidir. Hastanın ihtiyaçlarına özel bir egzersiz programı da başlatılmalıdır.