Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Tüp bebekte PRP yöntemi ile gebelik şansı nasıl anlaşılır?

Yumurtalık rezervi azalmış, yumurtalık rezerv yetersizliği veya erken yumurtalık yaşlanması olan kadınlarda yumurtalıkları gençleştirmeye ihtiyaç duyuyoruz.

Haberin Devamı

Yumurta gençleştirme yöntemi olarak dünyada da kullanılmaya başlanan Trombositten Zengin Plazma (PRP) artık ülkemizde de kullanılıyor. Bu yöntemle başarılı sonuçlar elde etmeye başladık. PRP’yi yumurtaların içerisine enjekte ederek uyuyan hücreleri uyandırmak ve daha iyi yumurta elde etmek için kullanıyoruz. Biz bunu hiperbarik oksijen tedavisi ile de ek kullanımlarla da destekliyoruz.

PRP İLE TÜP BEBEK TEDAVİSİNE GEREK KALMADI

Bazen genç yaşta da erken yumurtalık yetersizliği ile karşılaşabiliyor.Birçok hastada olduğu gibi adet görmeme şikâyeti ile doktora başvurabiliyorlar. Böyle bir durumda kendiliğinden gebe kalma şansı yüzde 2’lerin altında.PRP tedavisi ve başka takviyelerle yumurtalık rezervini nispeten daha iyi hale getirip hormonları düzeltme şansı olabiliyor.

40 YAŞIN ALTINDA DA YUMURTALIK REZERVLERİ AZALABİLİYOR

40 yaş altında yumurtalık rezervindeki azalma ‘erken yumurtalık yetersizliği’ olarak adlandırılıyor. Sadece ileri yaşlarda yumurtalık rezervi azalacak diye bir kaide yok. Dolayısıyla daha genç yaşlarda genetik, otoimmün geçirilen yumurtalık ameliyatları ve bilinmeyen nedenlerle, rezerv azalabiliyor. Daha genç yaşta olup adet düzensizliği ya da ailede erken menopoz öyküsü olanlarda mutlaka yumurtalık rezervlerine dikkat edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

Doğal yolla gebelik denemeleri ve üremeye yardımcı birtakım tedavi yollarının denenmesine rağmen istenen başarı oranının yakalanamaması durumunda bazı destek uygulamalarına ihtiyaç duyuluyor. Özellikle de başarılı bir gebelik için şart olan rahim zarı kalınlığının yeterli olmaması, rahim zarının istenenden daha ince kalması ve önceden rahim zarında oluşan yapışıklıklar açıldıktan sonra uygulanan tedaviyle kalınlaşmayan kadınların kendi kanlarından elde edilen trombositten zengin plazma tedavisi uygulanmaktadır.Bu konuda yapılan birçok araştırma; tüp bebek tedavisi uygulamaları sırasında rahim zarı kalınlığı gereğinden ince olan hastalara, mevcut tedaviye ek olarak hastanın kendi kanından elde edilen PRP serumunun rahim zarına uygulanmasının gebelik başarısını artırdığını gösteriyor. Tüp bebek tedavisi sırasında PRP tedavisi uygulanarak, rahim zarı kalınlaşması sağlanması durumunda gebelik oranının 61 arttığı görülmektedir.

Haberin Devamı

PRP; kadının kendi kanından elde edilen trombosit bakımından zengin kanın kadının rahmine tekrar verilmesi işlemidir. Bu uygulama tüp bebek tedavisinde sadece rahim zarını uygun kalınlığa getirmek için değil, kötü yumurtalık rezervini iyileştirmek için de kullanılabilmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda, kötü yumurtalık rezervine sahip olan, serum AMH ve FSH düzeyi bozulmuş olan ve bir yıldan fazla zamandır adet görmeyen kadınlara PRP desteği yapılmıştır. Bu kadınların yumurtalıklarına ultrasonla izlenerek PRP enjekte edilmiştir. Yapılan işlem sonunda, yumurtalık fonksiyonlarının bozulduğu bilinen kadınlarda serum AMH ve FSH düzeylerinde düzelme sağlanmış, ortalama 2,5 ay sonra yapılan tüp bebek denemelerinde de başarılı bir yumurta toplama süreci elde edilmiştir. Bunlardan kaynaklı olarak da uzmanlar, PRP işleminin yumurta kalitesinin artırılmasında da etkili olabileceğini belirtmekteler.

PRP KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

PRP uygulaması;

Haberin Devamı

• Daha önceden tüp bebek tedavisi denemiş ve başarısız olmuş,
• Rahim zarının yeterince kalınlaşmadığı tespit edilmiş,
• Yumurtalıklarında çok ciddi bir sorun olmayan,
• Genellikle ileri yaşta olan ve yumurtalık rezervleri oldukça azalmış,
• Menopoza giriş döneminde olan, ancak yumurtalık fonksiyonunu yeniden başlatmak amaçlanan kadınlar için uygundur.

PRP İLE SAĞLIKLI VE KALİTELİ YUMURTA ELDE EDİLEBİLİR Mİ?

Uygulanan PRP tedavisi sonrasında kök hücre aktivasyonu ile yeni hücre oluşumu sağlanabilirse, elde edilenlerin genetik açıdan da doğru bölünebilmesi (mayoz bölünme safhasında) çok önemlidir. Bu sebeple de PRP tedavisinden hemen sonra 2 aylık bir hormon tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile yumurta oluşumu ve gelişimi (oogenez) safhalarında gerekli büyüme faktörlerinin takviyesinin yapılması hedeflenmektedir. Bu şekilde yumurtaların kalitesinin de yükseltilebilmesi amaçlanırken, yumurta kalitesinin tespit edilmesinin tek yolu laboratuvar ortamında izlemektir. Ayrıca tüp bebek tedavisi ile gebelik durumunda, pre-implantasyon genetik tanı metodu ile kromozomsal analiz yapılması yoluna gidilir. Bu sayede elde edilen embriyoların kromozom yapısı incelenir ve sağlıklı olanları seçilebilir.