Tüp bebek uygulamalarında lenfosit aşısı

Lenfosit aşısı tekrarlayan düşüklerde, infertil çiftlere uygulanmaya başlandı. Başarılı sonuçlar elde edilmesiyle adını çok sık duyar olduk. Peki, lenfosit aşısı nedir? Tüp bebek tedavisinde nasıl kullanılır?

Haberin Devamı

Lenfosit; kemik iliğinde üretilen beyaz kan hücrelerinin bir türüdür. Lenfositler vücudu hastalıklara karşı koruyan antikorları üretir ve hücreleri tehlikelere karşı uyarmak için kimyasallar gönderir. Vücudumuzda yeterli sayıda lenfosit olması hastalıklara karşı o kadar güçlü olduğumuz anlamına da gelmektedir.

PEKİ, LENFOSİTLERİN SAYISINDA ARTIŞ YA DA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Evet. Aşırı stres, sigara içmek, yetersiz ve sağlıksız beslenme gibi faktörler lenfosit sayısını düşürür ve bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir. Yani lenfositler bağışıklık sistemimizin güçlü olması için önemlidir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE LENFOSİT AŞISI NASIL UYGULANIR?

Sık tekrarlayan düşüklerde, infertil çiftlerde başarıya ulaşan lenfosit aşısı; nedeni açıklanamayan infertilite vakalarının birçoğunun bağışıklık sistemi ile ilgili olabileceğini de ortaya koyuyor. Kısacası; annenin bağışıklık sistemi ne kadar güçlüyse, bebeğin anneye tutunma oranı da o kadar artış göstermektedir. Baba adayından alınan kan örneğindeki lenfosit hücreleri ayrıştırılır. Bu ayrıştırma özel solüsyonlar kullanılarak santrifügasyon yapılır, ayrıştırılan lenfositler anne adayının ön koluna 4 ayrı noktadan cilt altına enjekte edilir. İşlem öncesinde dikkat edilmesi gereken konulardan biri, baba adayından kan alınmadan önce babanın HIV ve hepatit açısından incelenmesidir. Çünkü taşıyıcı olan kişilerden alınan kan ile aşı hazırlanamaz.

Haberin Devamı

Son olarak şunu belirtelim; söz konusu aşının bebeğe ve anne adayına herhangi bir zararı yoktur. Bebeklerde anomali artışı, gelişme geriliği saptanmamıştır. 

Yazarın Tüm Yazıları