Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Tüp bebek tedavisinde mitokondri yöntemi nedir?

Tüp bebek tedavisi, doğal yolla gebe kalamayan kadınların gebe kalmasına yardımcı olmak için sunulan yardımcı üreme tekniğidir. Bazı durumlarda sperm ve yumurta normal şartlar altında döllenemez. Döllenmenin olmaması yumurta ya da sperm kaynaklı olabilir. Yardımcı üreme yöntemleri sayesinde bu sorunlara çözüm bulmak mümkün olur.

Haberin Devamı

Birçok durumda tüp bebekten önce aşılama yöntemi önerilir. Aşılamanın sonuç vermemesi durumunda bu yönteme başvurmak faydalı olur.

Gelişen yeni tekniklerle birlikte artık tüp bebek uygulamasında da yeni arayışlar başladı.Yapılan laboratuvar ve teknik çalışmalarla birlikte en önemli olan yumurta kalitesi ve kaliteli yumurtanın döllenmemesi ile birlikte dikkati çeken ilk uygulamadır.

Kadınların tüp bebek yöntemiyle gebe kalamamasının en önemli nedenlerinden bir tanesi; kaliteli yumurta bulunamamasıdır. Yaşla birlikte ortaya çıkan yumurta hasarının azaltılarak kalitenin artırılmasının embriyo gelişiminde önemli bir faktördür.

MİTOKONDRİ YÖNTEMİ NEDİR?

Yumurtanın döllenerek bebek haline gelebilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli parametrelerden biri enerjidir ve bu enerjinin sağlandığı yapı mitokondrilerdir. Mitokondrilerin diğer organellerden farklı olarak kendi DNA'ları mevcuttur ve yıllar içerisinde oluşan mutasyonlar mitokondrilerin gerekli enerjiyi üretememelerine neden olabilir. Bu da embriyonun bölünüp gelişmesinde çok önemli bir yeri olan enerjinin sağlanamamasına, kalite kusurlarına yol açabilir.

Haberin Devamı

 Tüp bebek tedavisinde mitokondri yöntemi nedir 

KENDİ KENDİNİ YENİLEYEBİLİYOR, YAŞLANMIYOR!

Mitokondri nakliyle bir nevi güçlendirilmiş yumurta elde edilip sorunlar aşılmaya çalışılıyor.Yumurtanın aksine bu özelliği nedeniyle DNA hasarı kalıcı olmuyor, kendi kendini yenileyebiliyor. Kısacası yaşlanmıyor. Öncü kök hücreden mitokondri izole etmeyi başaran işlem yumurtalıklardan kapalı ameliyat yöntemiyle (laparoskopik) 5 milimetrelik doku alınmasıyla başlıyor. Dokudan özel bir işlemle öncü hücreler ayrıştırılıyor.

Kanada, Dubai ve İspanya'da aktif olarak mitokondri nakli uygulanıyor. Şu anda bu yöntemle daha önceden tekrarlayan başarısızlıkları olup gebe kalan ve doğum yapan kadınlar mevcut. Başarısızlığı özellikle yumurta kalitesizliğinden kaynaklanmış olanlar, hala yumurta üretimi olan ama nedeni bilinmeyen tüp bebek başarısızlıkları bulunan, menopoza girmemiş 45 yaş altındaki kişiler bu yöntemi deneyebilir.

Özellikle laboratuvar koşullarında embriyo arresti yani embriyonun büyümesinin ve gelişmesinin durduğu hastalarda başarı oranları daha yüksek olabilir.