GeriSağlık Tüm hastalıkların sebebi vücuttaki ‘inflamasyon’
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüm hastalıkların sebebi vücuttaki ‘inflamasyon’

Tüm hastalıkların sebebi vücuttaki ‘inflamasyon’

İnflamasyon dediğimiz şey vücudun bir yaralanmadan sonra iyileşme yanıtıdır, bakteriler ve virüsler gibi yabancı istilacılara karşı kendini savunur ve hasarlı dokuları onarır. Vücutta oluşan tüm hastalıkların hemen hemen hepsinin inflamasyondan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Dr. Sinan Akkurt, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Vücutta onarılma olmazsa, yaralar enfekte olabilir ve hatta yaşamı tehdit eden boyutlara varabilir. Genellikle kızarıklık, yanma, şişlik, ağrı ve fonksiyon kaybıyla karakterizedir. İltihap, akut ve kronik tipte olabilir. Birkaç gün iltihap varsa bu akut bir durumdur. İltihap uzun süreli ise aylar veya yıllar boyunca sürüyorsa buna ‘kronik iltihap’ denir. Bu, vücuttaki hücrelerin sürekli saldırı altında olduğu anlamına gelir. Kronik iltihaplanma, vücuttaki istenmeyen maddelere, sigaradan ya da fazla yağ hücresinden gelen toksinlere tepki olarak ortaya çıkar. Kronik inflamasyon yaşayan bir kişi daha hızlı yaşlanır ve daha kolay hastalanır. Bu tür inflamasyon ölümcül olabilir.

Tüm hastalıkların sebebi vücuttaki ‘inflamasyon’

CİDDİ HASTALIKLARLA DOĞRUDAN İLİŞKİLİDİR

Bazı hastalıklarda bağışıklık sistemleri zararlı hücrelere karşı savaşır ve zararlı iltihaplanmalara yol açar. Vücut gerçek bir hastalık veya yaralanma yerine kendisi ile savaşır. Kronik inflamasyon; kalp hastalığı, kanser, bağırsak hastalıkları gibi dünyadaki en ciddi hastalıklarla doğrudan ilişkili bir problemdir. Kronik iltihaplanma ayrıca kemik sağlığı, psikiyatrik hastalıklar, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve akciğer enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarla da bağlantılıdır. Geleneksel Çin tıbbı, ayurveda ve diğer antik tıbbi gelenekler, modern tıbbın aksine, bir hastalığın nedenini tam olarak anlamadan asla bir panzehir reçete etmez. Modern ilaçlar yan etkilere neden olur ve bağırsak mikrobiyotalarını tahrip eder. Ayrıca daha da fazla kronik iltihaplanmaya yol açarlar.

İNFLAMASYONDAN KORUNMANIN DOĞAL YOLLARI

Tüm hastalıkların sebebi vücuttaki ‘inflamasyon’

Vücuttaki inflamasyon doğal yollarla önlenebilir. Bunlardan biri doğal olarak güçlü, anti-inflamatuar bitkilerdir. Bunlar arasında zerdeçal, zencefil, yeşil çay, beyaz söğüt kabuğu, zeytin yaprağı özü, karanfil, kırmızıbiber, karabiber, biber, biberiye, zencefil ve tarçını sayabiliriz. Bu bitkiler vücuttaki kronik iltihabı tersine çevirmeye çok hızlı şekilde yardımcı olabilir.

Kronik inflamasyonla savaşmanın bir başka doğal yolu da anti-inflamatuar diyete bağlı kalmaktır. Bu diyette rafine şeker, mısır şurubu, kanola yağı gibi işlenmiş yağlar olmamalıdır. Bu tip içeriklere sahip yiyecekler, kronik inflamasyonu kötüleştirdiği için tamamen kullanım dışı kalmalıdır. Taze organik meyve ve sebzeler, tohumlar, kuru baklagiller, omega 3 bakımından zengin olan sağlıklı yağlar, Hindistan cevizi yağı veya kenevir tohumu yağı da dahil diyette bulundurulmalıdır. Bunlar da inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur.

Başka bir doğal yol da psikolojik stresi azaltmaktır. Stres, kötü bakterilerin iyi olanları içine aldığı ve sindirim sisteminde bozukluğa neden olan bir dengesizliğe yol açar. Ayrıca bağışıklık sistemini tüketen ve vücuttaki tüm dokuların kronik iltihaplanmasına neden olan kortizol seviyelerini de arttırır. Bu nedenle stres seviyenizi düşürmek kronik inflamasyonu durdurmak için çok önemli bir etkendir. Stres seviyesi, yeterli düzeyde kaliteli uyku, sağlıklı beslenme, bitkisel takviyeler, meditasyon, egzersiz, yoga, nefes teknikleri yoluyla azaltılabilir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False