Tırnak batması neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Tırnak batması en sık ayak baş parmağında görülen bir problemdir. Tırnak batmasının farklı sebepleri olabilir. Dar ayakkabı kullanımı, uzun süre ayakta kalmaya bağlı parmakta şişlik oluşması ve buna bağlı tırnağın içeriye doğru gömülmesi, kesme sırasında tırnakla fazlaca uğraşılıp enfeksiyon oluşması ve buna bağlı batmanın gelişmesi bazı sık karşılaşılan sebeplerdendir. Fakat bazı bireylerde bu sebeplerin hiçbirisi olmadan da tırnak batması olabilir. Bunlarda en sık etmen ise tırnak kökündeki deformasyona bağlı olarak tırnağın büyürken kökünden itibaren uca doğru batarak gelmesidir.

Haberin Devamı

Her tırnak batması aynı seviyede değildir. Bazılarında sadece batmaya bağlı ağrı olurken, bazılarında ise enfeksiyon hatta ileri durumlarda ciddi ölü doku oluşumu ve akıntı olabilir. Hangi seviyede olursa olsun, bilinmelidir ki, tırnak batması hafif düzeyden başlayıp tedavisi zaman alıcı probleme dönüşebilir.

Batmanın ilk aşamasında özellikle dar ve sıkı ayakkabı giyimine bağlı batan bölgede ağrı oluşur. İlk başlarda dış görünüşte bir problem yokken, ilerleyen dönemde kenarda kızarıklık oluşmaya başlar. Tedavi edilmeyen durumlarda batma ilerleyerek cilt bütünlüğünü bozarak enfeksiyona yol açar. Zaman içerisinde enfeksiyon ilerler ve “granülasyon” denilen ölü doku oluşumuyla antibiyotik geçişini engelleyecek bir ortam oluşturarak tedavide güçlüklere yol açar.

TIRNAK BATMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • Tırnak batmasında tedavi seçenekleri batmanın hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterir.
  • Sadece ağrı ve hafif kızarıklık olduğu durumlarda geniş ayakkabı kullanımı, tırnağın uzamasına izin verilerek düz kesilmesi ve uzamış tırnağın uç bölümüne batmayı kurtarır şekilde küçük pamuk toplarının yerleştirilmesi önerilmektedir.
  • Hafif düzeyli enfeksiyon, kızarıklık bulunan durumlarda antibiyotik ve batmayı azaltacak ödem giderici ilaç tedavisi verilebilir.
  • Ayrıca ılık su ve pansuman da faydalı olacaktır.
  • Enfeksiyonun ilerlediği, granülasyon dokusunun oluştuğu ve akıntının başladığı ileri dereceli batmalarda antibiyotik geçişi sınırlı olacağı için batmaya neden olan tırnak kenarı ve kökünün basit bir cerrahi işlemle alınması tek çözüm olabilir.
  • Tırnak kökünün alınmadığı durumlarda tekrarlamaların olabileceği bilinmelidir.
Yazarın Tüm Yazıları