GeriSağlık Tetanoz aşısı ne zaman yapılır, kaç yıl korur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tetanoz aşısı ne zaman yapılır, kaç yıl korur?

Tetanoz aşısı ne zaman yapılır, kaç yıl korur?

Tetanoz, riskli bir bakteri türünün sebep olduğu enfeksiyondur. Hastalık kişiden kişiye bulaşmaz ve aşıyla önlenebilir. Peki, tetanoz aşısı ne zaman ve nasıl yapılır? Tetanoz aşısının koruyuculuğu kaç yıldır? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Akkoyunlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Tetanoz; ‘clostridium tetani’ isimli bakteri tarafından oluşturulan, kontrol edilemeyen ve kas spazmları ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri sporları (spor; bakterinin zorlu dış ortam şartlarında varlığını devam ettiren hali olarak tanımlanır) doğada yaygındır. Çeşitli hayvanların (at, koyun, sığır, köpek, kedi, fare, tavuk vs.) bağırsak florasında bulunduğu için gübreler aracılığıyla toprakta yoğun olarak vardır.

İnsanlara, sporların bulaşmış olduğu cisimlerle (iğne, çivi gibi) oluşmuş yaralardan ya da var olan yaranın toz, toprak, dışkı veya tükürükle teması sonrasında veya yeni doğanlarda hijyenik olmayan göbek kordon kesimi sırasında bulaşabilir. Yanık ve ezilme gibi kazalarda meydana gelen ölü dokuların bulunduğu yaralar enfeksiyon gelişimine zemin hazırlar.

TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Tetanoz aşısı, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan rutin çocukluk çağı aşılama şemasında yer almaktadır. Çocukluk aşılamaları tam olarak yapılan erişkinlerde de tetanoz aşısı 10 yılda bir hatırlatma dozları şeklinde yapılmalıdır.

TETANOZ AŞISI YAPILMAZSA NE OLUR?

Tetanoz aşısı yapılmayanlar, herhangi bir yaralanma sonucu tetanoz enfeksiyonuna maruz kalırsa, ölümle sonuçlanabilen tetanoz hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya kalacaktır. En sık ölüm sebebi solunum kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı gelişen solunum yetmezliğidir.

TETANOZ AŞISININ YAN ETKİSİ VAR MI?

En sık yan etkiler enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişliktir. Daha az sıklıkta ateş görülebilir. Çok nadiren de alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.

TETANOZ AŞISI KAÇ YIL KORUR?

Çocuklukta tam aşılama yapılmış olan bireylerde koruyuculuğu yaklaşık 10 yıl sürdüğü için 5-10 yılda bir hatırlatma dozu yapılmalıdır. Tek doz yapılan veya tetanoz aşı şemasının tamamlanmadığı durumlarda aşılama şemasına en baştan başlamak gerekir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False