Testisten toplanan sperm, meni ile atılandan daha sağlıklı olabilir

Kısırlık (infertilite), sıklığı her geçen yıl daha da artan büyük bir sağlık sorunudur. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika gibi endüstri toplumlarında her 6 erkekten birinin kısırlık problemi ile karşı karşıya olduğu ve bu nedenle tedavi arayışına girdikleri biliniyor. Her ne kadar erkek kısırlığında son yıllarda gözlenen bu artışın nedeni tam olarak açıklanamasa da, çevresel faktörlerin sperm DNA’sında yol açtıkları hasarın ailelerin çocuk sahibi olma şansını azalttığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

Bir spermin oluşumu 72 gün kadar sürer ve bu spermler üretildikten sonra boşalma kanallarında bir süre depolanır. Spermin testislerden başlayan ve uzun boşalma kanalları boyunca süren bu yolculuk süresince, çevresel faktörler nedeniyle artmış oksidatif strese maruz kalabilecekleri, bu nedenle DNA yapılarında hasarlanmaların meydana gelebileceği ileri sürülmektedir. 

Bu alanda Londra’daki Imperial College’da yapılan ilginç bir çalışmanın sonuçları, geçtiğimiz ay Barselona'da düzenlenen Avrupa Üroloji Kongresinde sunuldu. Bu araştırmada kısırlık problemi yaşayan 63 erkek hastanın testislerinden cerrahi müdahale ile alınan sperm örnekleri, boşalma sırasında meni ile atılan sperm örnekleriyle karşılaştırıldı. Kısırlık problemi yaşayan bu erkeklerin boşalma sırasında meni ile atılan spermlerinde DNA hasarı saptayan araştırmacılar, aynı erkeklerin testislerinden alınan sperm örneklerindeki DNA hasarının çok daha az olduğunu ortaya koydu. Testislerde üretildikten sonra boşalma kanallarında bekleyen spermlerde bu süreçte meydana gelen DNA hasarının büyük çoğunluğu oksidatif strese bağlı geliştiğini kaydeden araştırmacılar, bu durumun sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, cep telefonu veya dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazlara fazla maruz kalma ve hareketsiz yaşam ile bağlantılı olabileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin testislerinden elde edilen spermlerin DNA'larının, meniden elde edilen spermlerin DNA’larından daha kaliteli olmasının yardımcı üreme teknikleri (tüp bebek) başarısı üzerindeki etkisi kesin değildir. Ancak yüksek oranda sperm DNA hasarı olan ve bir çok tüp bebek denemesine rağmen hala çocuk sahibi olamayan çiftlerde testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE) veya aspirasyonu (TESA) yöntemleriyle testislerden direkt sperm alınması başarı olasılığını arttırabilir.

Kaynak
1. Human Fertilization and Embryology Authority. "Fertility treatment 2014–2016 trends and figures." (2018).
2. https://eaucongress.uroweb.org/dna-of-sperm-taken-directly-from-testicles-of-infertile-men-is-as-good-as-that-of-fertile-men-possibly-opening-way-for-new-treatment/

Yazarın Tüm Yazıları