TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi

Ailelerin ve öğrencilerin merak ettiği soruların uzmanından yanıtları...

Haberin Devamı

Tercih döneminde başvurulara kısa bir süre kala ailelerin ve öğrencilerin merak ettikleri soruları Psikolojik Danışman Şamil Saribaş yanıtladı. İşte tüm merak edilen soruların uzmanından cevapları...

Lise tercih süreci genel hatlarıyla nasıl gerçekleşecektir?

Tercih süreci; “Özel Okul” tercihleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan “Güzel Sanatlar/Spor Liseleri” ve TEOG - YEP sonucu ile öğrenci alan “Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Meslek, İmam Hatip ve Çok Programlı Anadolu Lisesi” tercihleri olarak üç kategoride ele almamız daha sağlıklı olacaktır. Üç okul kategorisinin de tercih süreci ve başvuru tarihlerinin farklı olduğunu en baştan belirtmek isterim. Bu yıl tek bir liste üzerinden karma 25 tercih alınacak ve sadece bir kez tercih işlemi yapılacak.

Haberin Devamı

Tercih başvurusunda bulunmayan öğrencinin kaydı otomatik olarak açık öğretim kurumlarına yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yapmış olanlar tercih hakkını kullanmış sayılacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri halinde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 07-10 Eylül 2015 tarihlerinde, 3 (üç) tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacaktır.

Tercih yapacak öğrencilere ve ailelere ilk öneriniz nedir?

MEB tarafından yayınlanan “Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” ile özel okullar tarafından açıklanan okula öğrenci alım şartlarını mutlaka okusunlar, MEB’in yayınladığı tercih tanıtım videosunu izlesinler ve bu süreçte mutlaka güvendikleri bir uzmandan destek alsınlar.

 TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi 

Öğrencilerin yerleştirmeye esas puanları (YEP) ne zaman, hangi adresten ilan edilecek?

Öğrencilerin yerleştirmeye esas puanları 24 Haziran 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.

Haberin Devamı

Peki, hangi öğrenciler tercih yapabilecek?

8. sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler taban puan uygulaması olmadan tercih yapabilecek.

Okul tercih ederken nelere dikkat edilmeli?

Lise tercihi artık büyük oranda istenilen üniversitenin de giriş anahtarı oluyor. Bu nedenle öncelikle öğrenci ilerde okumak istediği alanlarda eğitim alabileceği bir okul türünü tercih etmeli. Okulun tarihi, başarıları, projeleri, öğretmen kadrosu, üniversite başarısı, eve yakınlığı, ulaşım imkânları, okulun sosyal olanakları gibi daha birçok kriteri gözden geçirmek gerekiyor. Kararsız kalınan konularda mutlaka profesyonel bir uzmandan destek alınmalı.


Tercih işlemleri hangi tarihlerde yapılacak?

Haberin Devamı

24 Haziran Çarşamba – 5 Temmuz Pazar günleri arasında özel okul tercihleri, 6 Temmuz Pazartesi – 16 Temmuz Perşembe 13.00 tarihleri arasında da fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri, anadolu liseleri, çok programlı anadolu liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri ve anadolu imam hatip liseleri için tercih yapılacak.

Tercih işlemlerini öğrenciler nasıl yapacaklar?

E-okul sistemi üzerinden yapabilecekleri gibi doğrudan kendi okullarına ya da tercih ettikleri bir ortaokul kurumunda işlemlerini gerçekleştirebilirler. Tercihlerin onaylanması için başvurunun mutlaka öğrenci velisi tarafından yapılması gerekiyor. Elektronik ortamda onaylanan formun çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilerek başvuru tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

 TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi 

Tercih ekranında ilk ekranda iki seçim sunuluyor, nasıl karar verilecek?

https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır. «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacaktır ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

Okul tercihlerini sonuç belgesindeki hangi puana göre yapacak öğrenciler?

Puana göre yapmayacaklar ancak dikkate alacakları puan YEP puanı (yerleştirmeye esas puan) olacak ve yüzdelik dilim başarılarına göre tercih yapacaklar.

Haberin Devamı

Okul sıralamaları nasıl olacak peki? Hangi okulu öne kaçıncı sıraya yazılacağına nasıl karar verecekler?

Okul seçiminde öğrenciler her zaman en çok istedikleri okuldan başlayarak sıralama yapmalılar. 25 tercih hakları olduğundan öncelikle hem çok istedikleri hem olsa iyi olur, fena değil dediklerini hem de en kötü ihtimalle giderim dedikleri okullardan bir liste oluşturmalılar. Bu liste 25 ve daha okuldan oluşuyorsa sonrasında; okulu isteği, okulun başarısı, ulaşımı ve diğer koşullar dikkate alınarak yazılmalı. Sistem açısından önerilen tercih sıralaması ise başarı sıraları verilmediğinden okulların yüzdelik dilim değerine göre yazmak. Yüzdelik dilimi yüksek olan (sıfıra yakın olan) okulun ilk sıralara yazılması daha uygun olacaktır ancak yine de öğrencinin istediği okulu öne yazması öncelikli olmalıdır.


Meslek lisesi tercihleri nasıl olacak?

Aynı liste üzerinden meslek lisesi tercihlerini de yapacak öğrenciler. Seçim yaparken bölümün geçiş koşullarına (özel yetenek, mülakat, beden yeterliliği gibi) göre değerlendirme yapılacak. Bu nedenle meslek liselerini tercih listelerine yazan öğrencilerin hem tercih ettikleri okulda istedikleri bölümlerin olup olmadığını kontrol etmeliler hem de bölümün gerektirdiği özel koşulları sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için yazmadan araştırmalılar.

Güzel sanatlar ve spor liselerine nasıl yerleştirme yapılacak?

15 Haziran Pazartesi – 24 Haziran Çarşamba arasında okulların yetenek sınavlarına girilecek ve başvurular yapılacak. Yetenek sınavlarında 50 puan altında kalan öğrenciler başarısız sayılacak. Başarılı olanlar arasından yapılacak sıralamayla 10 Temmuz Cuma günü sonuçlar ilan edilecek. Bu okullara hak kazanan öğrenciler farklı okullara genel ya da nakille yerleştirilirse bu okullardaki kayıt hakkını kaybedecekler.

 TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi 

Yetenek sınavında başarılı olan bir öğrenci, herhangi bir güzel sanatlar lisesi veya spor lisesine kayıt olmak isterse, bu işlemi hangi tarihe kadar yapabilir?

Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz Cuma gününe kadar kayıt yaptırabilecektir.

Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi?

Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.

Okulların yüzdelik dilimlerini, kontenjan tablolarını, ne zaman ve nereden öğrenecekler?

Yerleştirme yapılacak okul kontenjan listeleri http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde 24 Haziran Çarşamba günü yayımlanacaktır.


Tercih yapılacak okulların tanıtım bilgileri (yabancı dil, pansiyon durumu, öğrenim süresi, alan/dal…) nasıl öğrenilebilir?

YEP sonuçlarına göre öğrenci alan okulların “okul tanıtım bilgileri” http://oges.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ait “alan ve dal tanıtım bilgileri” ise http://megep.meb.gov.tr adresinden öğrenilebilecektir.

Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse ne zaman yapılabilir?

Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacaktır.

 TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi 

Tercih başvuruları başladıktan sonra özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler ne yapmalıdır?

Tercih işlemleri için e¬-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonları görülecektir. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyecektir. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için kimler tercih yapabilecek ve başvuruları ne zaman ve nasıl yapılacaktır?

Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyen tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacaktır. Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir. Nakil işlemlerinin sonuçları, tarihlerinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Ek yerleştirme yapılacak mı?

Hayır, bu sene sadece 25 tercih hakkı bulunan listeyle tek tercih alınacak ve sonrasında 3 farklı nakil dönemi ile kayıtlar tamamlanacaktır.


Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Yerleştirme sonuçları 14 Ağustos 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecektir. Aynı gün boş kontenjanlar da ilan edilecektir. Kayıtlar e-okul sistemi üzerinden otomatik olarak yapılacaktır. Okul değişikliği yapılmak istenirse 17 Ağustos – 4 Eylül döneminde (3 farklı nakil süreci) tekrar nakil başvuruları yapacaklar.

Özel okullara ne zaman ve nasıl başvuru yapılacak?

24 Haziran Çarşamba – 5 Temmuz Pazar günleri arasında her sene olduğu gibi ön kayıt ve kesin kayıt dönemleri (bu sene 4 dönem) ile başvurular alınacak. Kayıt yaptırmak istediği okulun ön kayıt şartlarını taşıyan öğrencilerin kayıtları alınacak ve başvuran öğrenciler arasında kontenjan dâhilinde yapılacak sıralamada listeye giren öğrencilerin kesin kayıt işlemleri yapılacak.

6 Temmuz Pazartesi günü başlayacak devlet okulu tercihlerine özel okul kaydı yapmış öğrenciler katılamayacak. Tercih sistemine giriş ekranında ilk adım olan bu soruya özel okula kayıt yaptığı halde yapmadım diyerek tercih işlemine devam etse bile öğrenci, e-okul sisteminde özel okul kaydı olduğundan tercih işlemi yapılamayacaktır.

 TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi 

Özel okullara hangi puanla yerleştirmeler yapılacak?

Bu sene neredeyse tüm özel okullar kendi alım şartlarını açıkladı. Bazı özel okullar YEP ile öğrenci almayı tercih ederken bazıları sadece belli TEOG sınavlarını kullanmayı bazıları da hem TEOG sınavlarını hem de okul notlarının dikkate alarak öğrenci alacak. Bu nedenle girmek istediğiniz özel okulun alım şartlarını mutlaka inceleyerek başvurularınızı yapınız.

Yabancı Özel Okullara başvurular nasıl yapılacaktır?

Özel okullara başvuru koşulları bu okullarda da olduğu gibi geçerlidir.


Son olarak öğrencilere ve ailelere söylemek istediğiniz neler var?

Lise tercihi artık büyük bir oranda üniversite tercihi bu nedenle tercih edilen okulları iyice araştırmak, sorgulamak, tanımak gerekiyor. Diğer taraftan herhangi bir nedenle istediği okula, bölüme gidemeyecek olan öğrenciler mutlaka olacaktır. Bu durum da dünyanın sonu değildir. Bu öğrenciler üniversite dönemine kadar iyi bir değerlendirme yaparak, destek alarak üniversite tercihinde çok doğru bir tercih yaparak bu durumu fırsata çevirebilirler. Son olarak öğrencilere tavsiyem; bu hayattan ne istediğinizi ne olmak istediğinizi, ne yapmak istediğinizi kendinize sorun. Kendinizi tanıyın, nelerden hoşlandığınızı, sizi nelerin mutlu ettiğini, yeteneklerinizi keşfedin, kalbinizin sesini dinleyin, ilerde yapacağınız işler için kendinize inanın ve asla vazgeçmeyin.

 TEOG Tercih ve Liselere Geçiş Rehberi 

TERCİH TAKVİMİ:

24 Haziran Çarşamba: Yerleştirmeye esas puanların (YEP) ve tercih kontenjanlarının açıklanması.
24 Haziran Çarşamba - 5 Temmuz Pazar: Özel okulların kayıt işlemleri. (5 farklı kayıt dönemi olacak)
10 Temmuz Cuma: Güzel sanatlar ve spor liselerine öğrenci alımlarının tamamlanması.
6 Temmuz Pazartesi – 16 Temmuz Perşembe: Devlet okulları tercih işlemlerinin yapılması.
14 Ağustos Cuma: Yerleştirme sonuçlarının ve boş kalan kontenjanların ilan edilmesi.
17 Ağustos Pazartesi – 4 Eylül Cuma: Nakil tercih başvurularının alınması. (3 farklı nakil dönemi olacak)
7 Eylül Pazartesi: 3. ve son nakil döneminin sonuçlarının ilan edilmesi.
7 Eylül Pazartesi – 10 Eylül Perşembe: Nakil komisyonlarınca nakil başvurularının alınması
11 Eylül Cuma: Nakil sonuçlarının ilanı edilmesi.
14 Eylül Pazartesi: 2015 – 2016 Eğitim – Öğretim Yılı Başlangıcı – Okulların açılışı.

Psikolojik Danışman Şamil Saribaş

Yazarın Tüm Yazıları