Murat Sarısoy
Murat Sarısoy
Murat Sarısoy

Tek gecelik ilişkiler ve götürdükleri

Tek gecede alınan fiziksel ve psikolojik riskler...

Haberin Devamı

Tek gecelik ilişki mi? Adı üstünde tek bir gece yapılan çoğunlukla “sadece ve sadece seksten ibaret” bir ilişki türü... Ama gariptir ki, hep geceleri yapılırmış gibi bilinen bu ilişki aslında ve hiç de azımsanmayacak bir şekilde gündüzleri de yapılıyor.

Hızlı yediğimiz, hızlı ulaşmaya çalıştığımız, hızlı veri transferi derdinde olduğumuz şu günlerde, her şeyin hızlısı gibi bunu da kısa sürede tek bir gece de yaşayıp bitirmeye çalışıyoruz. Aslında doğru bir benzetme ile “fast” kültürün cinselliğe bir izdüşümü bu ilişkiler.

Tek Kullanımlık Partnerler ve Alınan Riskler

Kimine göre karşınızdakine yakın olma isteğinden ibaret, kimi için ise sadece ve sadece sıcak bir vücuda duyulan ihtiyaç, yani mastürbasyon yerine tek kullanımlık bir partner arayışı... Peki ya, beraberinde taşınan riskler?

En basitinden ama en acımasızından cinsel yolla bulaşan birçok hastalığın kaynağı bu tip ilişkiler. Hele aralarında HIV + olmak gibi geri dönülemeyecek olanları da var. “Sorun değil prezervatif var” demeyin. Çünkü o da kullanıldığında işe yarayan bir korunma yöntemi. Yoksa cebinizde ya da çantanızda taşımışsınız bir anlamı yok.

[fotogaleri=11]

Haberin Devamı

Psikolojik Uzantılar…

Fiziksel olarak korunmak maalesef psikolojimizi de korumuyor. Karşınıza çıkan kişinin sizden beklentileri, size yaklaşırken kullandığı stratejilerin yan etkileri... Örneğin; ikna etmek için kullandığı yalanlar, saptırmalar gibi. Evet, etkisi altında kalmazsanız ya da bunların zaten olabileceğini düşünürseniz ve buna dayanıklı bir psikolojik çatınız varsa hiç sorun yok.

Bu ilişkiyi günümüzün popüler tabiri ile yatak arkadaşlığından (fuck buddy) öteye taşımak isterseniz, ya olmadık hayallere kapılırsanız, bunun yaratacağı zorlukları hiç düşündünüz mü? Ya da karşı taraf uzun süreli bir ilişki derdindeymiş gibi görünüp kadın ya da erkek olun sadece cinsel ilişki peşindeyse? İşte size kandırılmışlık, kullanılmışlık, aldatılmışlık hissi ve beraberinde ilerleyen aşamada dikişi tutmayan ilişkiler, güvensizlikler, tatminsizlikler ve büyük ölçüde suçluluk ve beraberinde özgüven kayıpları ve sonra...

Sonra mı? Terapiler, psikolojik yardımlar ve hatta ilerleyen aşamalarda suçluluk kaynaklı kaygı ve panik bozukluklar geliyor sırayla.

Uzman Psikolog Murat Sarısoy