Tehlikeli ağrılar neyin habercisi?

Nedeni ne olursa olsun ani ve şiddetli başlayan ağrılar dikkate alınmalı.

Haberin Devamı

Algoloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, hayati tehlike arz eden ağrılar hakkında bilgi verdi.

BEYİN DAMARLARINDA PATLAMA: Ani, patlayıcı tarzında bir baş ağrısı üzerinde mutlaka durulması ve acil konsültasyonu gerektiren bir durum olup ilk akla gelen beyin kan damarlarında önceden bilinen veya bilinmeyen bir damar baloncuğunun (anevrizma) patlamasıdır. Çok acil bir durumdur. %50 ölümle sonuçlanır. Sağ kalanlarda konuşma ve denge bozuklukları, körlük gibi sekeller kalabilir. Eğer beyin damarlarındaki baloncuk, yani anevrizma önceden biliniyorsa tansiyon yüksekliği gibi faktörler kontrol altında bulundurulmalıdır.

AORT DAMAR YIRTILMASI: Göğüs ya da kürek kemikleri arasındaki bölgede ani başlayan yırtıcı karakterdeki ağrılar ise kalbimizden çıkan ana damarımızın (aort) içeriden yırtılması sonucu oluşur. Damar katmanları yırtılarak kan, en dış cidarın altında toplanır ya da burayı da yırtarak damar dışına akar, en acil tıbbi durumlardan biri olup tedavide geçen saniyelerin hayati önemi vardır. Ölüm oranı çok yüksek olan bir tıbbi acil durumdur. Erken müdahale edilse bile hastaların % 20-25’i ameliyatta kaybedilir. Ancak kronik vakalar da söz konusudur. %70 oranında erkeklerde görülür. Yüksek tansiyon hastaları, kronik akciğer hastalıkları, kronik böbrek ve şeker hastaları risk gruplarını oluşturur.

Haberin Devamı

Ani, patlayıcı, yırtıcı ağrılarla kendini gösteren beyin ve aort damar patlamalarının dışında bazı ağrılar da acil öneme sahiptir.

Tehlikeli ağrılar neyin habercisi

GÖĞÜS AĞRISI: Mutlaka ciddiye alınmalıdır. Acil müdahale gerektirecek kalp hastalıkları açısından değerlendirmeler ertelenmeden üzerine gidilmelidir.

ANİ KARIN AĞRILARI: Ani karın ağrıları acil müdahaleler açısından önemlidir. Organ perforasyonu denilen delinmeler, barsakların iç içe geçmesi, taş düşürme (böbrek, safra kesesi), barsak tıkanmaları, karın içi damar tıkanmaları, normal odağı dışında oluşan gebelik rüptürü, kadınlarda yumurtalık düğümlenmeleri veya kist patlamaları, yine myokard enfartüsünün karında hissedilmesi gibi durumlar söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Tehlikeli ağrılar neyin habercisi

YUMURTALIK DÖNMESİ: Erkek çocuklarda yumurtalıkların dönmesi, burkulması da ciddi ağrılı klinik durumlardır.

Bazen basit bir gaz sancısı bile kişiyi şiddetli karın ağrısı ile acil servise müracaat ettirebilir. Nedeni ne olursa olsun ani ve şiddetli ağrı nedeni ile acillere başvuran hastaların dikkatlice sorgulanması ve muayene edilmesi gerekir. 

Yazarın Tüm Yazıları