Teff tohumu nedir? Teff çayının zararları nelerdir?

Teff tohumu; kompleks karbonhidrat içeriği yüksek olan glütensiz bir tahıl türüdür. Beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere çeşitli türleri bulunan teff, Kuzey Etiyopya’ya özgür bir bitkidir. Yüksek oranda lif ve protein içerir. 100 gr teff tohumu 11, 9 gr yararlı protein içerir. Kalsiyum, fosfor demir, çinko ve magnezyum minerallerinden zengindir. 100 gr teff tohumu 321 kalori içerir.

Haberin Devamı

Teff tohumu; teff gevreği veya teff unu şeklinde piyasada farklı şekillerde satılmaktadır. Teff çayı olarak sunulan çeşidi gerçeği yansıtmamaktadır. İçerisinde ‘sibutramin’ veya ‘zehir’ de denilen zararlı bir madde olduğu tespit edilmiş ve satışı durdurulmuştur.

TEFF TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Anktioksidant kapasitesi yüksektir. C vitamini içerir.
  • Kalsiyum oranının yüksek olması sebebiyle kemik ve diş sağlığını olumlu etkilemektedir.
  • Kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserine karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.
  • Gluten içermediği için gluten intoleransı olan kişiler ve çölyak hastaları için ideal bir besindir.
  • Prebiyotik özellik gösterir ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
  • Protein içeriğinin yüksek olması ile tokluk sağlar. Bu özelliği ile kilo kontrolü ve kilo kaybı üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Yapılan araştırmalarda kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Teff tohumu nedir Teff çayının zararları nelerdir

TEFF TOHUMUNA SOFRANIZDA NASIL YER VEREBİLİRSİNİZ?

Teff tahılının kestanemsi bir tadı vardır. Teff tohumunu bulgur ve pirinç gibi pilav yapabilirsiniz. Çorbalarda kullanabilirsiniz. Haşlayarak salatalara ekleyebilirsiniz. Teff ununu kurabiye, kek, bisküvi, makarna yapımında kullanabilirsiniz. Teff gevreğini süt veya yoğurt ile karıştırabilir veya krep yapımında kullanabilirsiniz.

TEFF TOHUMU ÇAYI NEDEN ZARARLI?

Son dönemlerde teff tohumu çayı adı altında piyasada zayıflama ürünü olarak tanıtılan ürünün gerçek teff tohumu olmadığı içerisinde ‘sibutramin’ adı verilen vücut için zararlı bir madde içerdiği tespit edilmiştir. Sibutramin özellikle kalp damar sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Kalp krizine yol açabilecek derecede tehlikeli ve yasaklı bir maddedir.

Haberin Devamı

Zayıflama çayları; sibutramin haricinde amfetamin benzeri uyarıcı maddeler (Fenilpropanolamin, fentermin, fenfluloramin, fenfluramin, kafein) veya çeşitli hormonlar içerebilir. Teff çayına benzer birçok zayıflama çayı yasal boşluklardan faydalanılarak farklı isimlerle tekrar üretilerek satılıyor ve sağlığa zarar veriyor. Daha önce ölümle de sonuçlanan çeşitli olaylar yaşanmıştı.

Bu tür olaylardan ders çıkarıp kısa sürede sağlıksız kilo vermek yerine; önemli olanın dengeli beslenme ile uzman bir diyetisyen kontrolünde kalıcı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek olduğunu unutmamak gerekiyor…

Yazarın Tüm Yazıları