GeriSağlık Tavşan kanı çay demlemek için püf noktalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tavşan kanı çay demlemek için püf noktalar

Tavşan kanı çay demlemek için püf noktalar

Sabah kahvaltılarının ve keyifli sohbetlerin vazgeçilmez içeceklerinden biri şüphesiz çay. Özellikle de Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve farklı farklı aromalarla zenginleştirilebilen bu lezzetli içeceği demlerken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını biliyor musunuz? İşte size daha iyi bir çaya ulaşmak için yapabilecekleriniz...

İyi bir çay demlemek için ilk dikkat etmeniz gereken demleyeceğiniz çayın kalitesi. Uzun süre beklemiş, yani bayatlamış çayın lezzeti de diğerlerine göre kötü olacaktır. Çayınızı taze olarak temin etmeye, kuru ve serin bir yerde saklamaya dikkat edin. İsteğinize göre çayın içerisine; tomurcuk, karanfil, portakal kabuğu ve tarçın gibi tatlandırıcılar atabilir ve daha egzotik çaylar elde edebilirsiniz.

Tavşan kanı çay demlemek için püf noktalar

Çayı uzun süre ocakta bekletmek, çayın acımasına neden olur. Bu nedenle, çayınızı demledikten sonra kısa bir süre daha bekletip ocaktan alın. Sıcaklığını koruması için ise sıcaklığı iletecek metal bir yüzeye koyabilir ya da üzerine bir örtü örterek buharın çayı sıcak tutmasını sağlayabilirsiniz. Çayı ocakta çok fazla bekletmek ve çok sıcakken tüketmek, gastrit ve ülser gibi bazı mide problemlerine de yol açabilir.

Çayı demlerken de çok yüksek sıcaklıkta su kullanmayın. Bu durum çayın tadını acılaştıracağı gibi kanser gibi bazı ciddi rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir. Çayı demlerken üzerine ekleyeceğiniz suyun kaynar olmamasına özen gösterin. Isınan suyu, buharı çıkana ve biraz ılıyana kadar bekletip, daha sonra çayın üzerine dökün. Bu işlemden sonra da çayın altını en fazla orta ateşe getirerek işleme devam edin. Çok bekletmeden ocaktan alın ve servis yapın.

Tavşan kanı çay demlemek için püf noktalar

Çayı demledikten sonra cam veya porselen bardaklarda servis etmek sağlık açısından en faydalı olan yöntemdir. Eğer bulunduğunuz ortamda bu şekilde servis edilmiyorsa, sağlık açısından yanınızda termos bulundurarak çayınızı tüketebilirsiniz.

Çayı çok sıcakken içmeye çalışmak; dudak, dil ve yemek borusunda yanmalara neden olabilir. Çok sıcak bir sıvı tüketmek dişler için de oldukça zararlıdır. Bu nedenle, çayın yakıcı buharının geçmesini ve biraz ılımasını bekleyip, daha sonra tüketin. Çayı içtikten sonra bir süre çok soğuk bir besin tüketmemeye de özen gösterin.

ÇAYIN YANINA İYİ GİDER: ÇİKOLATA KAPLI KURABİYE

False