GeriSağlık Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin!

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin!

Tatilden dönüp hemen işe başlamak uyumu zorlaştıran önemli faktörlerden...

Aylarca yoğun iş stresi altında çalıştıktan sonra gelecek tatili hayal etmek her çalışanın iple çektiği bir dönemdir. Ancak tatil bittiğinde uzun bir süre rutinin dışına çıkan çalışanlar için artık ’gerçek hayata’ dönme vakti geldi çattı.


İş stresinden uzak geçirilen tatil dönüşünde ’iş maskesini’ yeniden takıp işe adapte olmak da başlangıçta zor gelir. Bu duruma yeniden alışmanın zaman aldığı kanaatindeyiz.

Üstelik adaptasyon süreci ne kadar uzarsa kişinin motivasyonunun o kadar azaldığı da bilinmelidir. ’Tatil dönüşü adaptasyon depresyonu’ ya da ’yaz depresyonu’ denilen bu durum tatilde biriktirilen tüm enerjinin bir anda yok olup gitmesine neden olabiliyor.

 

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin
 

Uzman Psikolog Emrah Polat tatilden dönen kişilerin yaklaşık yüzde 50’sinin kendisini iyi hissetmediğine dikkat çekiyor;

SAĞLIK SORUNLARI BAŞ GÖSTERİYOR!

İş hayatına yeniden adapte olmak çoğu kişide sıkıntı yaratırken, uykusuzluk, baş ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları gibi birtakım sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle kaygı ve depresyona eğilimi olan kişiler adapte olmakta daha fazla zorluk çekiyor. Bu durumun tek istisnası ise ’işkolik’ olarak nitelendirilen çalışanlar.

 

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin
 

Bu kişiler hayatlarında fazla yer tutan başarı hırsları sayesinde çalışmaya hiç sorunsuz başlayabiliyor. Üstelik kendilerini iyi hissettikleri ortama döndükleri için sanki hiç ara vermemiş gibi işlerine ilk günden devam edebiliyorlar.


İSTİFALARDA ARTIŞ YAŞANIYOR…

Çalışanların stresinden ve sorumluluğundan uzak geçirdikleri tatil döneminden sonra tekrar eski rutine dönmeleri çoğu kişide mutsuzluğa neden oluyor. Yaşanan bu mutsuzluk ve stresin etkisiyle çalışanlar biraz duygusal davranarak istifa etmek gibi yanlış bir karar alabiliyorlar.
İnsanların tatil sonrası istifa etmelerinin psikolojik açıdan en önemli sebebi, tatildeyken işleriyle alakalı yeni kararlar aldıkları için, bu kararları hemen hayata geçirmek istemeleridir. Başarılı olamayınca da en kolay yol olan istifa mekanizmasını işletirler. Bunu önlemenin yolu, aldığımız kararları hayata geçirmeden önce biraz beklemeli zamanın ne getireceği görülmelidir

7 ADIMDA BU SENDROMU YENİN!

1-TATİLDEN 1 GÜN ÖNCE DÖNÜN

Tatilden dönüp hemen işe başlamak da uyumu zorlaştıran faktörlerden. Dönüş sonrası en azından bir gün önce gelip kendinize zaman ayırmanızda fayda var.

2-KENDİNİZE KÜÇÜK ZAMANLAR HEDİYE EDİN

Günlük alışkanlıklarınıza yeniden adapte olmanız açısından faydalı olacaktır. Spor yapmanız, hobilerinizle vakit geçirmeniz hatta televizyon karşısında kahvenizi yudumlamanız bile sizi tatil sonrası için hazır hale getirebilir. 

 

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin

[fotogaleri=1334]


3-HAFİF EGZERSİZLER YAPIN

Gün içerisinde hafif yürüyüşlere çıkmak ve şehir içindeki havuza gitmek gibi tatili anımsatan etkinliklere katılmakta fayda var. 

 

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin

4-OLUMSUZ OLAYLARA ODAKLANMAYIN

Tatilin size verdiği pozitif enerjiyle hemen her şeyi değiştirme planlarına girişmeyin. İşinizden memnun değilseniz hemen bir coşkuya kapılıp istifa etmeyin.


5-BÜYÜK BEKLENTİLER İÇİNE GİRMEYİN

Öncelikle kararlarınızı uygulamak için baştan öngördüğünüz zamanı belirleyin, acele etmeyin.

6-BİRAZ DAHA SOSYAL OLMANIN VAKTİ GELDİ

Tatil bitti diyerek eve kapanmayın. Dostlarınız ve sevdiklerinizle vakit geçirmeye çalışın. Sinema ya da hobilerinize zaman ayırın. 

 

Tatil sonrası sendromunu 7 adımda yenin

7-KENDİNİZE SÜRE TANIYIN

Tatilden eve döner dönmez günlük işlerin içine gömülmek, tatilde topladığınız tüm enerjinin uçup gitmesine yol açar. Bu nedenle yapılacak İşleri her gün yavaş yavaş yapın.

False