GeriSağlık Suyu ne zaman içmeliyiz? Yemekten önce mi sonra mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Suyu ne zaman içmeliyiz? Yemekten önce mi sonra mı?

Suyu ne zaman içmeliyiz? Yemekten önce mi sonra mı?

Sağlığa olan pek çok faydası nedeniyle su içmenin önemli olduğu her zaman söylenir. Ancak suyun ne zaman içildiği de önemli…

Bazı uzmanlar kilo vermek istiyorsanız önce 2- 3 bardak su için, açlığınız azalsın sonra yemek yiyin ki daha az yediğiniz için kilo verebilin diyor. Bazıları ise yemek yerken su içerseniz sindirim sistemi iyi çalışmaz düşüncesinde. Öte yandan yemekle birlikte su için, iyi olur diyenler de var. Peki, su ne zaman içilmeli? Yemekten önce mi, sonra mı? Dr. Fevzi Özgönül, bu sorunun yanıtını verdi.

Yemek bir insan için ne derece önemliyse, içmek de onun kadar hatta çok daha fazla önemlidir. Vücudumuzun yüzde altmışı sudur. Bu nedenle vücudumuzun aslında oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Susuzluğumuzu hissetmiyorsak bilmeliyiz ki biz aslında suyun yerine geçen içecekleri çok içtiğimiz için vücudumuzun su isteğini istemeden perdelemiş oluyoruz. Aslında bu perdeleme bir bakıma bizim kafamızı karıştırdı. Doğaya baktığımızda birçok canlı susuyor ve gidiyor suyunu içiyor, hiç kafası karışmıyor. Fakat bir tek biz insanoğlu o kadar çok su yerine geçen içecek tüketiyoruz ki, sonra da su içmeli miyiz yoksa içmemeli miyiz diye düşünmeye başlıyoruz. O zaman yemekte ne zaman su içmeliyiz diye düşünmek yerine, öncelikle su yerine geçen içecekleri azaltıp susamaya başlamalıyız. Çünkü susamayı hissettiğimiz anda her türlü sorunu çözebiliriz. Bunu yapmak aslında bedenimizin aklını kullanmaktır. Beden aklımızı kullandığımızda da diğer canlıların yaptığı gibi doğru zamanı hissedebiliriz.

SUYLA İŞTAHINIZI KAPATMAYIN

  • Sakın susamadıysanız sadece bir yerden faydalı olduğunu duydunuz diye 2-3 bardak su içip sofraya öyle oturmayın. O zaman yemek yiyip bedeninizi güçlendiremezsiniz.
  • Susadıysanız su içmeye özen gösterin, yemek sırasında içeceğiniz meyve suyu, soda ve şekerli içecekler iştahınızı kapatıp sindiriminizi bozabilir.
  • Eğer su isteğiniz varsa su içmemeniz için hiçbir neden yok. Yemeğin başında, ortasında veya sonunda isteğiniz kadar su içebilirsiniz. Ancak özellikle sıcak havalarda çok susadım diye yemek öncesinde fazla su tüketmek iyi bir davranış değildir. 
False