GeriSağlık Süper bakliyatlar ile zayıflayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Süper bakliyatlar ile zayıflayın!

Süper bakliyatlar ile zayıflayın!

Sağlıklı, zinde ve enerjik olmak için vücudumuz bakliyatlara ihtiyaç duyar.

Bakliyatlar genel olarak bir bitkinin tohum kesesindeki tohumlara verilen addır. Bakliyatların çoğu tam protein içerir, yağ içerikleri ise sıfıra yakındır. Diyetisyen Elif Fedakar; sağlıklı, zinde, enerjik ve güçlü olmak için bakliyat tüketiminin önemi anlattı.

Bakliyatlar kilo verme sürecinde harika besinlerdir. Kolesterolü düşürürler, kalp ve damar hastalıklarının gelişimini önlerler, vücudumuzu toksinlerden arındırırlar. İyi ve sağlıklı kompleks karbonhidrat kaynağıdırlar. İçerisinde bulunan karbonhidratlar ise vücudunun biyokimyası ve fizyolojisi için gereklidir. Daha sağlıklı, zinde, enerjik ve güçlü olmak için vücudumuz her zaman bakliyat türevlerine ihtiyaç duyar. İhtiyacınız kadar kaliteli karbonhidrat tüketilmediği durumlarda bağışıklık sisteminiz sekteye uğrar. Diyet programlarında karbonhidrat miktarını yok denecek kadar azaltan bireylerde ilk belirti olarak bünyeleri zayıflar, kabızlık ve depresyon ortaya çıkar. Karbonhidrat tüketimini sıfırlamak, beden sağlığımız için ciddi anlamda risk oluşturur. Sonuç olarak bakliyat türevlerinin içerdiği kompleks karbonhidratlar sağlıklı bir yaşam için mecburidir, düzenli olarak sofranızda bulundurun ve tüketin.

AZUKİ

Azuki bir fasulye çeşididir. Azuki bitkisinin kalorisi oldukça düşük olmasına rağmen, besin değeri yüksektir. Bedeni iyileştirici etkisi ile bilinir. Özellikle böbrek ve mesane enfeksiyonları durumunda tedavi edici etkisi vardır. Zayıflamak isteyen kişilerin de diyet listelerinde çoğunlukla azuki fasulyesine yer vermeleri gerekir. Azuki, diğer bakliyat türlerinden daha fazla oranda lif, B kompleks vitaminleri, demir, manganez ve çinko gibi mineraller içerir. Azuki aynı zamanda vücutta fazladan tutulan su, yani ödemin atılmasını sağlayan diüretik (idrar söktürücü) görevi de yapar. Azuki fasulyesinin diğer bir faydası ise vücuttaki kabızlığı önlemesidir. Ayrıca balgam, tıkanıklık ve enfeksiyonu temizler. Kilo verdiren besinlerin başında gelen azuki fasulyesi, metabolizmayı dengeleyerek yağ yakımını hızlandırır. Eğer zayıflamak veya mevcut kilonuzu korumak istiyorsanız, bu fasulye çeşidini mutlaka beslenme programınıza ekleyin.

MAŞ

Maş fasulyesi de diğer bir değerli bakliyat çeşididir. Hipertansiyon tedavisinde tansiyon düşürücü etkisi ile göze çarpar. Maş fasulyesi aynı zamanda mesane ile ilgili sağlık problemlerinin çözülmesine yardımcı olur. Özellikle sigara kullanan kişilerde vücudun oksijenden daha fazla yararlanmasını sağlayarak kanı temizler. Alkol kullanan kişilerde oluşan karaciğer toksitesini azaltır, karaciğeri temizler. Genel olarak vücuttaki toksinleri atmak, kanı temizlemek gibi bedenimizin arındırılması sürecinde oldukça etkili bir besindir.

BAKLA, SOYA VE MERCİMEK

Bakla, soya ve mercimek baklagilleri yüksek protein içeriği ile diğer baklagillerden ayrılır. Et ile oranlandığında, daha kaliteli protein kaynağıdırlar ayrıca da et gibi yağ da içermezler. Mercimek, böbrek ve böbrek üstü bezlerine iyi gelir. Bakla, yüksek oranda B vitamini, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengindir. Soya fasulyesi ise tam protein içeriği sayesinde ciddi anlamda ete alternatiftir. Soya fasulyesinde erkek ve kadınlarda hormon dengesini sağlayan fitoöstrojenler ile beraber kansere karşı koruyucu kalkan oluşturur.

Diyetisyen Elif Fedakar

False