Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir

Strese iyi gelen ve mutluluk veren besinler

Mutluluk hormonu olarak bilinen 'serotonin' hormunu; ruh halimizi oldukça etkileyen ve iştah metabolizması üzerinde etkili bir hormondur. Yapılan araştırmalar; serotonin eksikliğinin uykusuzluk, yeme bozukluğu, depresyon, migren hatta obeziteyi bile tetiklenebileceğini gösteriyor. Peki, vücuttaki serotonin miktarını artırmak için tüketmemiz gereken besinler hangileri?

Haberin Devamı

Muz: Kokusuyla bile mutluluk veren besinlerden muz; içerdiği yüksek potasyum ve vitamin B sayesinde serotonin miktarını artırmaya yardımcıdır. Bunun yanında yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Kalp-damar sağlığımız için tüketmemiz gereken besinlerden biridir.

1 küçük boy muz ve 1 bardak süt ile hem kan şekerinizi dengeleyen hem de günü daha mutlu geçirmenizi sağlayan bir ara öğün yapabilirsiniz.

Balık: İçerdiği yüksek omega-3 sayesinde serotonini artırarak bize mutluluk verir. Beyin fonksiyonlarımızın düzenli çalışmasını sağlar. Öte yandan kötü kolesterol diye adlandırılan LDL'nin düşmesini, iyi kolesterol diye adlandırılan HDL'nin yükselmesini sağlar. Böylece balık yiyerek kalp-damar sağlığımıza yatırım yapmış oluruz.

Ayrıca zayıflama programı içerisinde olanlar için haftada 2-3 gün balık yemek kilo vermeyi kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Süt ve süt ürünleri: İçeriğindeki protein ve kalsiyum minerali kaynağıdır. Yapısı sayesinde özellikle bel çevresindeki yağlanmanın azalmasını sağlar. Bağırsak dostudur, hazımsızlık problemi yaşayanlar için sindirime yardımcı olur.

Ara öğünlerinizde tüketeceğiniz 1 kase yoğurt ve yanında taze meyve ile güne daha zinde devam edersiniz. Ayrıca kan şekerini dengeleyerek açlık krizlerinin önüne geçersiniz.

Ananas: C vitaminin iyi bir kaynağı olmasıyla birlikte vücut direncini artırmada da görevlidir. Ananas, manganez ve bakır için de iyi bir kaynaktır. Ananasın içerdiği bromelain enzimi sindirimi kolaylaştırır, bunun yanında kilo vermeye de etkisi vardır.

Ananasın porsiyonu 2 dilimdir. Yanında 10 adet çiğ badem ile sağlıklı bir şekilde ara öğününüzü yapmış olursunuz.

    

Bitter çikolata: İsmini duyduğumuzda bile bizi mutlu eden besin çikolata… Beyinde serotonin ve endorfin seviyelerini artırarak gün içerisinde daha mutlu olmanıza yardımcı olur. Kalsiyum, magnezyum, bakır ve potasyum minerallerini içerir.

Haberin Devamı

Ara öğününüzde içeceğiniz 1 fincan Türk kahvesinin yanına 2 kare bitter çikolata modunuzu yükseltip, günü mutlu tamamlamanıza yardımcı olacaktır.