Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Spor sırasında yapılan 3 büyük hata

Sporu gelişi güzel ve bilinçsiz yapmak faydadan çok zarar getirebilir. Bu yüzden spordan alınacak verimin arttırılması amacı ile yapılan hataları da bilmek bizim için yol gösterici olabilir.

Haberin Devamı

NEFESİNİ TUTMAK

Spor sırasında nefes almak vücudunuza oksijen girişi sağlamaktadır. Aldığınız her oksijen molekülü, kan vasıtasıyla organlarınıza taşınır. Oksijenle yanma sonucu oluşan atık maddenin bir kısmı ise nefes verme yolu ile dışarı atılır.

Bilimsel olarak inspirasyon (ciğerlerimize hava almak) ve ekspirasyon (akciğerlerden kirli havanın atılması) olayı doğru şekilde tamamlanmazsa oluşan kirli hava ve atık maddeler kasların işleyişini bozabilmektedir. Örneğin; karın egzersizi olarak en çok bilinen ‘mekik’ hareketini uygularken yerde yatış pozisyonunda nefes alın, sırtınızı yerden kaldırıp karın kaslarınızı sıktığınız sırada nefes verin. Nefes vereceğiniz sırada nefesi tutmak karın boşluğunuz hava ile dolu iken kalkmaya çalışmak zorlanmaktan başka işe yaramayacaktır. Karın egzersizi sırasında en çok görülen yüz ifadesi zorlanma şekilde kırmızı bir suratla ağızı kapalı tutarak mekik çekmeye çalışmaktır. Nefesini Tutma…

SIRALAMAYA UYMAMAK

Spor programından beklentinizin ne olduğu sorusunun cevabı bizim için önemlidir. Spor sonucunda çeşitli beklentileriniz olabilir. Bölgesel incelme, daha kaslı olma, kilo verme, doğum sonrası sıkılaşma… gibi. Spordan beklentinize göre kardiyo ve ağırlık çalışma programınızın bir sırası vardır. Eğer bu sıralamaya uymazsanız sonuç beklentinizi karşılamayabilir. Ağırlık çalışarak kas tonusunu arttırmak isteyen biri eğer ağırlık programından sonra verilmiş kardiyo programını, öncesinde yapar ise yeterince ağırlık kaldıramayabilir. Bunun sonucu olarakta amacına ulaşamayabilir. Bu sebeple sıralamaya uymak önemlidir. Sıralamaya uy…

AZ SÜREDE ÇOK BEKLENTİ

Sporda yapılan diğer bir hatada kısa sürede çok beklenti içine girmektir. Nasıl ki bir inşaat başladığında önce temel atılır sonra katlar örülürse vücudumuzun cevap verme süresi vardır ve bu kişinin yaşına, cinsiyetine, spor geçmişine, beslenmesine, doğru programla istikrarlı çalışmak gibi faktörlere bağlıdır. Bir saatlik bir spor çalışması sonrası doğumdan önce giydiğin pantolonun olmadı diye pes edemezsin. Bu vücuda 9 ayda ulaştığını ve sporla geri alabileceğini ama bunun hemen bir günde olmayacağını bilerek azimle, istikrarla çalışmaya devam etmelisin. Kendine makul bir süre ve hedef belirleyerek spora başla. Bu 3 büyük hatayı yapma.

Spordan alacağınız verimi arttırması dileği ile keyifli sporlar.