Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır?

Rahim içi araç olarak da bilinen ‘Spiral’ dünyada en sık olarak tercih edilen aile planlaması yöntemlerinden birisidir. Etkinliği iki şekilde olmaktadır: Rahim içine ulaşan spermlerin ölmesini sağlayarak tüplere geçişini engellemek ve bir şekilde oluşmuş olan embriyonun rahim içinde yuvalanmasını önlemek.

Haberin Devamı


Rahim içi boşluğa uyum sağlamak için ‘T harfi şeklinde’ üretilen klasik spiraller, sperm öldürücü özelliği nedeniyle ‘bakır’ ile kaplıdır. Son yıllarda progesteron hormonu içeren ‘hormonlu’ spiraller ise hem korunma hem de bazı jinekolojik hastalıkların tedavisi amacıyla tercih edilmektedir. 

SPİRAL NASIL TAKILIR?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Spiral takılma işlemi sırasında çoğunlukla genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. İşlemin tamamı birkaç dakika kadar sürer ve pek çok hasta tarafından oldukça kolay tolere edilmektedir. Yine de aşırı düzeyde kaygılı, hassas veya ağrı eşiği düşük hastalarda işlem genel anestezi ile de yapılabilmektedir.

İşlem sırasında ‘spekulm’ adı verilen aletle vajinal kanal ver rahim ağzı görünür hale getirilir. Daha sonra steril kutusundan çıkarılan spiral rahim içine uygun şekilde yerleştirilir. Spiralin uç kısmında yer alan iplikler kısaltılarak işlem sonlandırılmaktadır.

[fotogaleri=2757,2096,25]


SPİRAL KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Spiral gebelik varlığında veya gebelik şüphesi olan kadınlara uygulanmaz. Gebelik şüphesini azaltmak ve rahim içi açıklığının en fazla olduğu ‘adet döneminde’ takılmaktadır.


SPİRALİN UYGUN OLMADIĞI BAZI DURUMLAR:

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

  • Geçirilmekte olan bel soğukluğu veya klamidya türü genital enfeksiyonu olanlar,
  • Son 3 ay içinde endometrium enfeksiyonu veya enfekte bir düşük rahatsızlıkları geçirmiş olanlar
  • Çok sayıda cinsel eşe sahip olanlar,
  • Bağışıklık yetmezliği, AIDS, lösemi gibi hastalıklar sonucunda vücut direnci düşük kişiler,
  • Kalp kapakçık hastalığı olanlar,
  • Nedeni belirsiz adet düzensizlikleri olanlar,
  • Rahimin doğuştan gelen problemleri veya sonradan oluşan yapısal anomalileri veya hastalıkları olanlar (çift rahim, bölmeli rahim, küçük ve kısa rahim, rahim içi myom, rahim ağzı darlığı gibi),
  • Bakır alerjisi olanlar,
  • Kontrol altına alınmamış rahim, rahim ağzı, vajina veya tüp enfeksiyonu olanlar,
  • Bilinen ya da şüphe edilen serviks veya endometrium kanseri olanlar,
  • PAP smear sonucunun normal olmaması

Spiral doğum ve kürtajdan hemen sonra takılabilir.


SPİRALİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Spiral cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Hatta genital bölge enfeksiyonlarını arttırabilir. Klasik (bakırlı) spiraller adet kanamasında artma ve buna bağlı kansızlık (anemi) sorununa yol açabilir. Ancak hormonlu spiraller genelde ilk 3 ayda adet düzensizlikleri sonrasında adette azalma, hatta hiç adet görmeme gibi durumlara neden olabilir. Bakırlı spiraller adet sancılarını da bir miktar arttırabilir. 


SPİRALİN KORUYUCULUĞU NEDİR?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Spiral rahim içinde kaymadığı sürece %100’e yakın bir koruma sağlar; ancak, çok nadiren spiral kullananlarda gebelikler de ortaya çıkabilir. Spiral ile gebelik durumunda ‘dış gebelik’ olasılığı ilk akla gelmektedir. Bilinenin aksine dış gebelik şansını arttırmaz, ancak spiralle gebelik durumunda dış gebelik olasılığı fazladır.


SPİRAL EŞ TARAFINDAN HİSSEDİLEBİLİR Mİ?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Spiralin ipleri cinsel ilişki sırasında eş tarafından çok nadiren hissedilir. Çoğu zaman her hangi bir şekilde hissedilmez.
Bazı durumlarda spiral rahim içinde kaybolabilir veya dışarıya çıkabilir. Özellikle rahim darlığı veya rahim anormallikleri olan kişilerde bu tür durumlar daha sıktır. Bu nedenle spiral takılan kadınların yılda bir kez rutin jinekolojik kontrolleri önemlidir.
Spiraller rahim ve yumurtalık kanserlerine sebep olmazlar. 


SPİRAL NASIL ÇIKARTILIR?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Takılmasından çok daha kolaydır. Rahim ağzındaki ipler çekilerek spiral çıkartılmaktadır. Birkaç saniyelik ağrısız bir işlemdir.


NE TÜR SPİRAL KULLANILMALI?

Spiral (Rahim içi araç) nasıl takılır ve çıkarılır

Bu tercihi doktorunuza danışarak ortak karar vermelisiniz. Pek çok hasta klasik bakır spiralleri tercih ederken; endometriosis hastalığı, küçük myomları veya rahim içi zarında kalınlaşması olan kadınlarda tedavi edici özelliğinden dolayı progesteronlu spiraller ilk tercih konusudur. Ayrıca klasik spiralleri tolere edemeyen, aşırı derecede kanaması ve buna bağlı kansızlık şikayeti olanlarda da hormonlu spiraller avantajlar sağlamaktadır. 

Yazarın Tüm Yazıları