GeriSağlık Sperm nasıl oluşur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sperm nasıl oluşur?

Sperm nasıl oluşur?

Sperm nasıl oluşur? Sperm üretimi nasıl gerçekleşir? Sperm üretimi nerede gerçekleşir? Sağlıklı sperm üretimi için vücut sıcaklığı ne olmalı? Bebeğin cinsiyetini ne belirler?

ERKEKLER DÜZENLİ OLARAK SPERM ÜRETİRLER

Kadınlar ayda sadece bir yumurtanın olgunlaşması için uğraşırken, erkekler sürekli olarak milyonlarca sperm üretimini devam ettirirler. Spermin tek amacı, hayatı boyunca yüzmek ve bir yumurtaya girebilmektir. Kız çocukları hayatı boyunca kullanacakları yumurtalarla birlikte doğarlarken, erkek çocukları hazır spermlerle doğmazlar. Bunu düzenli bir şekilde üretmek zorundadırlar. 

YENİ BRİ SPERM HÜCRESİNİN ÜRETİMİ 64-72 SAAT SÜRÜYOR

Yeni bir sperm hücresinin üretiminin 64-72 gün arasında sürdüğünü belirten Jinekolog Op. Dr. A. Murat Emanetoğlu bir spermin ortalama ömrünün yaklaşık bir hafta olduğunu sözlerine ekliyor. Her boşalma ile 30-300 milyon spermin dışarı atıldığını varsayılırsa bu üretim işinin sürekli devam ettiğini tahmin etmek zor olmaz.

Sperm nasıl oluşur

SAĞLIKLI SPERM ÜRETİMİ İÇİN DÜŞÜK SICAKLIK GEREKİR?

Sperm üretimi testis adı verilen yumurtalıklarda başlar. Vücutta iki adet bulunan testis, penisin altındaki keseye yerleşmişlerdir. Vücudun dışında tutulmasının nedeni ısıya karşı çok hassas olmasından dolayıdır. Sağlıklı sperm üretimi için normal vücut ısısından biraz daha düşük sıcaklık gereklidir.

Üretilen spermler, meninin diğer kısmıyla karışıncaya kadar testisin belli bir yerinde depo edilir. Her boşalma ile atılan milyonlarca sperm olmasına rağmen bunlardan sadece birisi yumurtayı dölleyebilir.

Sperm nasıl oluşur

BEBEĞİN CİNSİYETİNİ NE BELİRLER?

Bebeğin cinsiyetini belirleyen de spermin taşıdığı cinsiyet kromozomudur. Sperm eğer Y kromozomu taşıyorsa erkek bir bebek, X kromozomu taşıyorsa kız bebek oluşacaktır. Kız veya erkek bebek sahibi olma konusunda pek çok tavsiye ve senaryolar olmasına rağmen, bilinenin aksine bebeğin cinsiyeti tesadüf olarak ortaya çıkar.

False