Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir?

Spermlerin hareketlilik, sayı ve morfolojik açıdan değerlendirilmesiyle belirlenen sperm kalitesi, sağlıklı bir gebelik oluşması için gereken en önemli erkek faktörü olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Genetik faktörler, ilerleyen yaş ve yaşam tarzı gibi farklı nedenlerle erkeklerin sperm değerleri azalabilir. Sperm değerlerine etki eden fizyolojik bir rahatsızlık olmadığı takdirde tüketilen besinler sperm kalitesini yükseltebilir. Bu yazımda sperm kalitesini arttıran vitaminleri ve mineralleri içeren besinler hakkında bilgi bulabilirsiniz. 

ÇİNKO İÇEREN BESİNLER

Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda sperm sayısını ve kalitesini yükselttiği gösterilen çinko minerali; istiridye, kümes hayvanları, kabuklu deniz canlıları, fındık, fasulye ve süt ürünleri gibi farklı besinlerde bulunur.

FOLİK ASİT İÇEREN BESİNLER

Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir

B vitaminleri grubunda yer alan folik asit tüketimi ve sperm sağlığı arasında güçlü bir bağlantı bulunur. Folik asit eksikliği yaşayan erkeklerde sperm DNA hasarı, sperm yoğunluğunda ve sayısında azalma görülme ihtimali artar. Ispanak, marul, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, portakal, bezelye, fasulye ve tam tahıllı ürünler gibi gıdalardan folik asit alınabilir.

Haberin Devamı

B12 VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER

Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir

Merkezi sinir sisteminin sağlığını iyileştiren, DNA sentezinde görev yapan, bağışıklık sistemini güçlendirip kansızlığı önleyen B12 vitamini, sperm sağlığında da önemli bir rol oynar. Araştırmalar B12 vitamininin sperm hareketliliğini ve sayısını arttırıp sperm DNA hasarı riskini azalttığını gösterir. Bu nedenle günlük beslenmeye kırmızı et, yumurta, süt, yoğurt, kabuklu deniz ürünleri, balık ve kefir gibi B12 zengini gıdaların eklenmesi sperm kalitesinin arttırılması adına önem taşır.

C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER

 Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir 

Antioksidan özelliğe sahip olan C vitamini erkek fertilitesinde önemli bir etkiye sahiptir. C vitamini tüketiminin arttırılması ile spermlerin hem hareketliliğinin hem sayısının hem de şeklinin iyileştiği bilinmektedir. Domates, limon, Brüksel lahanası, patates, yeşil biber, brokoli, bezelye, karnabahar, portakal, greyfurt, mandalina ve roka gibi besinlerde bol miktarda C vitamini bulunur.

Haberin Devamı

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ İÇEREN BESİNLER

Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir

Sağlık için birçok faydası bulunan Omega-3 yağ asitleri “esansiyel” yağ asitleri olarak sınıflandırılır. Diğer bir deyişle metabolizma Omega-3 yağ asidini kendisi üretemez ve sadece besinler yoluyla vücuda Omega-3 alınabilir. Omega-3 temel yağ asitlerinin sperm sayısını, hareketliliğini ve morfolojisini iyileştirdiği bilinmektedir. Somon, ringa balığı, sardalya, soya fasulyesi, chia tohumları, kanola yağı gibi besinlerle vücuda Omega-3 yağ asitleri alınabilir.

KOENZİM Q10 İÇEREN BESİNLER

Sperm kalitesini arttıran besinler nelerdir

Hücrelerde enerji üretimine yardımcı olan ve mitokondrilerde saklanan bir bileşik olma özelliği gösteren Koenzim Q10, tüm canlı hücrelerde bulunur. Yapılan araştırmalar CoQ10 bileşiğinin sperm kalitesini arttırdığını göstermektedir. Kırmızı et, kümes hayvanlarının etleri, balıklar, kanola yağı, ayçiçeği ve fıstık gibi besinlerde bulunan Koenzim Q10, sperm değerlerini arttırıcı bir etkiye sahiptir.

Haberin Devamı

Her ne kadar sperm değerlerini arttıran besinlerden bahsetmiş olsak da erkek kaynaklı infertilite probleminin yalnızca tüketilen besinler doğrultusunda tedavi edilemeyeceğini hatırlatmak istiyorum. Spermiogram sonuçlarınız sperm değerlerinizin düşüklüğüne işaret ediyorsa mutlaka konusunda deneyimli androloji uzmanlarına danışmalısınız. Kulaktan duyma bilgilerle ya da internetten okuduklarınızla hareket edip sağlığınızı riske atmamalı; kişiye özel tedavi yöntemleri ile sperm değerlerinizi yükseltmeye çalışmalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları