GeriSağlık Sosyal çevre ilişkileri nasıl etkiliyor?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sosyal çevre ilişkileri nasıl etkiliyor?

Sosyal çevre ilişkileri nasıl etkiliyor?

Çiftler bütün zamanlarını birlikte geçirmemeli.

Karşı cins ilişkilerinde en çok yaşanan sorunlardan birisi de eşlerin arkadaşları ve sosyal çevreleri ile ilgilidir. Uzman Psikolog Hatice Ersoy, arkadaş ve arasındaki dengeyi nasıl kurmanız gerektiğini anlattı.

Eşler arkadaşlarına ayırdıkları vakit, arkadaşlarıyla görüşme sıklığı ve hangi arkadaşlarla beraber oldukları konusunda zaman zaman sorunlar yaşıyorlar. Özellikle kadınlar eşlerinin bekar erkek arkadaşlarıyla zaman geçirmelerinden hoşlanmıyor. Bazen de arkadaşlara ayrılan zaman, kişinin eşinin kıskanmasına yol açıyor.

Günümüzde evliliklerde ve flört ilişkilerinde eşler tüm zamanlarını beraber geçirmeleri gerektiği yanılgısına düşebiliyorlar. Bu nedenle arkadaş çevrelerinin de ortak olması gerektiğini düşünebiliyorlar. Oysa evliliklerde ve yakın ilişkilerde bireyselliğin korunması çok önemlidir. Eşlerin ortak bir çevreleri olabileceği gibi kendilerine ait farklı arkadaş çevresine sahip olmaları da gereklidir.

Sevmek zorunda değilsiniz ama saygı duyun

Erkeklerin de kadınların da hemcinsleriyle zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır. Eşlerin birbirlerine bu konuda anlayış göstermeleri çok önemlidir. Bazen de kişi, eşinin bir iş arkadaşından hoşlanmadığı için o arkadaşıyla görüşmesini engellemeye çalışıyor ve bu durum eşler arasında problemlere yol açıyor. Bazı bireyler, eşinin arkadaşlarına karşı çok anlayışlı ve hoşgörülü olduğunu ancak evde aynı toleransı göstermediğini düşündükleri için ilişkilerinde sorun yaşayabiliyorlar. Hiç kimse eşinin arkadaşlarını sevmek zorunda değil elbette ancak herkes eşinin tercihlerine ve isteklerine saygı duymak durumunda.

Birçok kişi iyi bir karşı cins ilişkisinde tüm zamanın beraber geçirilmesi gerektiğini, her şeyin birlikte yapılması gerektiğini, eşlerin sürekli birlikte olmak istemeleri gerektiğini düşünse de doğru olan bu değildir. Eşler ayrı ayrı da zaman geçirebilmeli, kendilerine ve arkadaş çevrelerine de vakit ayırabilmeli, kendilerine ait hobileri ve sosyal çevreleri de olmalıdır. Ancak kişilerin kendilerine ait sosyal çevreleri ve arkadaş grupları evlilik ilişkilerini veya flört ilişkilerini olumsuz etkilemeyecek şekilde dengelenmelidir. Bu nedenle kişiler zamanlarını dengeli bir biçimde planlamalıdırlar. Arkadaşları ile görüşme süreleri ve sıklığı konusunda eşleri ile birlikte plan yapmalıdırlar. 

False