GeriSağlık Şok Diyetler Şok Ediyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şok Diyetler Şok Ediyor

Şok Diyetler Şok Ediyor

Kişiye özgü olmayan diyetlerin sakıncaları...

Özellikle yaz aylarında peşine düşülen “şok” diyetler, güzelleşmek isteyenleri sağlığından edebiliyor. Hızla kaybedilen kiloların çoğunlukla su ve kas kitlesindeki azalma ile ilişkili olabildiğine dikkat çeken Diyetisyen Nazlı Acar, şok diyetlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Şok diyetler enerji alımını oldukça kısıtlayan ve kısa sürede hızlı ağırlık kaybını vaat eden fakat uygulanmaya başlanması ile yanında pek çok komplikasyonu da beraberinde getirebilecek diyetlerdir. Bu tarz diyetler, bireye özgü olmadığı gibi bireyleri tek tip beslenmeye itmektedir.

Gerçekçi ve Kalıcı Değil

Bireylerin unutmaması gereken önemli bir nokta ise şok diyetlerle oluşan hızlı ağırlık kayıplarının gerçekçi ve kalıcı olmamasıdır. Asıl istenilen gerçekçi ve kalıcı olan ağırlık kaybı vücuttaki yağ kitlesinin azalması ile mümkün olmaktadır.

Kişiye Özgü Diyetler Olmalı

Sağlıklı bir ağırlık kaybı ancak yeterli ve dengeli beslenerek kişinin yaşı, boyu, kilosu, cinsiyeti, yağ-kas kitlesi, bel/kalça oranı göz önünde bulundurularak kişiye özgü diyet programı ile mümkün olmaktadır. Ancak bu şekilde gün içinde alınması gereken besin öğeleri dengeli bir şekilde alınabilir.

Beslenme Alışkanlığı Kazanmak

Kişiye özgü diyetlerin hedefi bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırabilme, var olan beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler yaparak yavaş ve kalıcı ağırlık kaybını (0.5-1 kg/ hafta) sağlamak ve ideal ağırlıklarına yavaş yavaş emin adımlarla ulaşmalarında doğru yolu göstermektir. 

False