Soğuk algınlığına ve gribe meydan okuyan beslenme önerileri

Soğuk havalarda hastalıklardan nasıl korunacağız? Soğuk algınlığı ve gripten korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Gribe iyi gelen gıdalar nelerdir?

Haberin Devamı

1- Hergün probiyotik ve prebiyotik gıdalar tüketilmeli. Bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesi için yoğurt, kefir, ayran gibi probiyotikler ile pırasa, bamya, elma, soğan, sarımsak, az olgun muz, yer elması, tam tahıl, kuruyemiş gibi prebiyotik gıdaları aynı gün içinde tüketilmelidir. Düzenli bağırsak mikrobiyotası vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal bir kalkan oluşturuyor.

2- Antioksidan alımını artırın. Bu sayede vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılıp, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayacaksınız. A, E, C vitamininden zengin yiyecekler yüksek antioksidan içeriğe sahiptir.

3- Mevsiminde sebze ve meyveyi, günlük olarak, doğru pişirme şekli ve doğru porsiyonda tüketilmeli. Sarımsak, balkabağı, havuç, karnabahar, brokoli, kırmızı pancar, yeşillikler (maydanoz, marul, roka, ıspanak vb.), kivi ve turunçgilleri kış aylarında sık sık tüketmeliyiz. Meyve ve sebzeleri mümkünse çiğ olarak, kendi haliyle tüketmek daha çok antioksidan almanızı sağlar. Meyvelerin suyu yerine kendini yemek daha çok vitamin ve lif almanızı sağlayacaktır. Pişirilecek sebzeleri ise besin değeri kaybını azaltmak için sıklıkla buharda ya da fırında pişirmeye dikkat edebilirsiniz.

Haberin Devamı

4- Bitki çayı tüketin. Kış aylarında artan sıcak içecek ihtiyacını kuşburnu, ıhlamur, zencefil, karanfil, adaçayı gibi bitki çayları ile karşılayabilirsiniz. Çayın iyileştirici etkisinden daha çok yararlanabilmek için bitkilerin doğal kurutulmuş olmasına ve sıcak su içinde kaynatmamaya özen gösterin. Genel olarak kaynamış suyu ateşten alıp içine atacağınız bir tutam bitkiyi 5-6 dakika demleyip tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için tarçın çubuğu, elma/portakal/ ayva kabuğu, limon kullanabilir, diyabet/ insülin direnci hastalığı olmayan bireyler için 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Ancak herhangi bir hastalık ya da kullandığınız bir ilaç varsa bir uzmana danışmadan bitki çaylarını tüketmeyin.

GRİP SAVAR BİTKİ ÇAYI TARİFİ

Malzemeler

2 ince dilim kadar taze zencefil
Yarım ayvanın kabuğu
Yarım limon suyu
1 bardak su
Bal

Yapılışı

Haberin Devamı

Suyun içine ayva kabuklarını ekleyip 5- 6 dakika ocakta kaynatın. Ardından ocaktan alıp içine zencefil dilimlerini ekleyip 7-8 dakika kadar bekletin. Bu aşamada sıcak kalması ve daha iyi tat vermesi için çay demler gibi kaynar suyun üzerinde bekletebilirsiniz. Ardından hazırladığınız çayın içine limonla birlikte bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

5- Haftada 2- 3 gün balık tüketin. Omega 3’ün yeterli alımı vücutta enfeksiyonun azaltılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine önemli katkı sağlar. Bunun için de balığın yanı sıra tahin, yumurta, semizotu, ceviz gibi omega 3’ ten zengin diğer gıdalara da beslenmenizde sıklıkla yer verin.

6- Daha çok su tüketin. Hastalık belirtileri başladığında genelde suya karşı isteksizlik başlar ancak bu dönemde su alımında yetersizlik iyileşme sürecini geciktiriyor. Suyu daha kolay içmek için ılıklaştırıp içine limon- portakal dilimleri ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

7- Ayrıca bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak, ellerinizi daha sık yıkamak, düzenli spor yapmak sizi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olacaktır.

[fotogaleri=3768,2622,2945]

Yazarın Tüm Yazıları