GeriSağlık Smear testi nedir, nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Smear testi nedir, nasıl yapılır?

Smear testi nedir, nasıl yapılır?

Uzmanlar dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadının HPV nedeniyle rahim ağzı kanserine yakalandığını belirtiyorlar. Oysaki yılda bir kez yaptırılması önerilen pap smear testi ile rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’ı erken dönemlerinde tedavi edilebiliyor. Smear testinin amacını, ne sıklıkta yaptırılması gerektiğini ve nasıl yapıldığını Jin. Op. Dr. Turgay Karakaya anlatıyor.

Smear testi rahim ağzı kanalından ve vagen duvarından dökülen akıntıyla karışık hücrelerin bir cam üzerine alınarak ve boyanarak mikroskopla incelenmesi esasına dayanır.

SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR?

1- Jinekolojik muayene pozisyonu olan litotomy pozisyonunda yatılır.

2- Dış dudaklar antiseptik solusyonla silinir.

3- Spekulum denen alet vagene takılarak rahim ağzı görülür. Gözle bir değerlendirme yapılır.

4- Özel smear fırçasıyla rahim ağzından akıntı örneği alınır. Lam üzerine yayılarak alkol veya saç spreyi ile fikse edilir.

5- İkinci bir fırça ile arka forniks denen kısımdan bir örnek daha alınır. Burada amaç daha önce dökülerek birikmiş rahim içinden de gelen hücreleri toplamaktır. Bu da aynı şekilde başka bir lam üzerine yayılarak fikse edilir. Her iki lama da isim yazılır ve nereden alındığı işaretlenir.

6- Bu şekilde tespit edilmiş lamlar kurumaya bırakılır. Özel kutusuna konarak patolojiye incelenmek üzere gönderilir.

SMEAR TESTİ NE SIKLIKTA YAPILMALI?

Smear testinin alınma sıklığı konusunda tam bir fikir birliği yoktur. Smear testi ne kadar sık alınırsa o kadar yalancı pozitif veya negatif sonucu ekarte etmiş oluruz. 3 ay, 6 ay veya 1 yıl arayla alınmasını önerenler vardır. Ancak herhangi bir problem görünmüyor ve smear testi sonucu normal ise 1 yıl arayla alınmasının yeterli olabileceğini düşünüyorum. Eğer sorun varsa bu durumda smear testini daha sık tekrarlamak uygun olacaktır.

Değerlendirme çeşitli sınıflandırma usulüne göre yapılır. Yapılan değerlendirmeler sonucundaki şüpheli hallerde kolposkopi denen rahim ağzının büyütülerek incelenmesi işlemi gerekli olur. Bu aşamada biopsi alınarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istenebilir.

21 YAŞINDAN İTİBAREN YAPTIRILMALI

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel ise 21 yaşının üzerindeki tüm kadınların smear testi yaptırmalarının büyük önem taşıdığına vurgu yaparak şöyle konuştu:

"21 yaşından genç kadınlarda eğer üç yıldan daha uzun süredir devam eden bir cinsel hayat varsa smear testine başlanması gereklidir. Testlere menopozda da devam edilmelidir. 65 yaşından sonra eğer o zamana kadar en az üç tane normal smear sonucuna sahip olunduysa doktorun da onayı alınarak smear testlerine son verilebilir. Hayatı boyunca hiç tarama testi yaptırmamış ileri yaş kadınlara özel ilgi gösterilmelidir. Smear testinden iki gün öncesinden itibaren vajinal duş, tampon kullanımı, vajinal ilaç kullanımı ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Smear testi ile tarama yapılması rahim ağzı kanseri görülme sıkılığını azaltmasına karşın, bu test, her kadına uygulanabilmesi ve değerlendirilmesi için eğitimli personel ihtiyacı ve zaman kısıtlılığı nedeni ile zor olmaktadır. Bu nedenle toplum bazlı taramalar için başka testler arayışlarına girilmiştir. 1990’larda rahim ağzı kanseri ile HPV arasındaki ilişkinin daha net anlaşılması üzerine artık HPV taramalarına da başlanmıştır."

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False