GeriSağlık Smear testi her sene mutlaka yaptırılmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Smear testi her sene mutlaka yaptırılmalı

Smear testi her sene mutlaka yaptırılmalı

Smear sonucuna göre değerlendirme nasıl yapılır?

Smear veya pap smear testi kadınlarda rahim ağzından bir fırça yardımı ile sürüntü alıp, rahim ağzı hücrelerinin değerlendirilmesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filip Taşhan, smear testi ile ilgili bilmeniz gerekenleri anlattı.

Rahim ağzı kanseri tanısı geç konulduğunda, kadınlar için ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı hastalıkları taramaları yapılarak, erken teşhis ile hem önlemler alınabilmekte hem de tam tedaviler sağlanarak kadınlar bu hastalıklardan korunmaktadır. Bu sebeple, cinsel yönden aktif olan kadınlara yılda 1 kere smear testi yaptırmaları önerilir.

Smear sonucu temiz ise…

Tespit edilmiş olan rahim ağzı yaralarında, smear sonucunun temiz gelmesiyle yapılacak tedavi daha basit hale gelir, çoğu zaman basit bir yakma veya dondurma işlemiyle tedavi sağlanabilir.

Alınan smearlerin patoloji sonuçlarına göre, hastalar takip edilebilir veya rahim ağzı biopsileri, konizasyon denilen geniş parça çıkarma işlemleri ile yapılabilir.

Smear sonucu anormal ise…

Anormal smear sonucu denilen, kadınların sonuçlarında yazılı olduklarını görecekleri durumlar ASCUS , CİN 1-2-3 gelen sonuçlardır. Bu durumlarda ASCUS ve CİN 1 sonuçları takip edilebilecekleri gibi kolposkopik gözlem altında biopsileri alınabilir. Böylece temiz çıkacak biopsi sonucu ile hasta rahatlayacaktır.

Smear sonucunun CIN 2 veya CIN 3 gelmesi durumunda konizasyon işlemi ile rahim ağzından geniş bir parça çıkartılır, patoloji sonucu cerrahi sınırların temiz geldiği durumlarda tam tedavi sağlanmış olur, smear takibi ile kontrole devam edilir. Cerrahi sınırların pozitif gelmesi veya erken dönem rahim ağzı kanseri tespit edildiğinde ise daha geniş bir cerrahi operasyon planı yapılarak hastayla paylaşılır.
Sonuç olarak smear testi çok basit, ucuz ancak en önemlisi hayat kurtarıcı bir tarama testidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filip Taşhan

Smear testi her sene mutlaka yaptırılmalı

False